Klimatizace je zákeřná. Zkuste si místo toho zajít do sauny

Jsme moderní lidé a už jsme notně zhýčkaní technologiemi. V autech běžně bývá klimatizace, je nainstalována v mnoha kancelářských budovách a leckdo si ji kupuje i domů. Je nám díky ní dobře. Ale už nedomýšlíme důsledky pro náš organismus, který má na klimatizování úplně jiný - obvykle odlišný - názor.

Představte si, že venku je 35 stupňů Celsia ve stínu, ale vy si lebedíte doma, kde máte 22 stupňů. Pohodička. O vedru nemáte ani ponětí. A když pracujete, je to naprosto ideální teplota, kdy se vám dobře přemýšlí, soustředíte se, nepadá na vás únava z tepla. Zkrátka, klimatizace je v takovém počasí k nezaplacení. Jenže na druhou stranu je tu spousta lidí, kterým klimatizace způsobuje zdravotní potíže – nejen, že kvůli ní mohou snadno nastydnout, bolí je z ní hlava a klimatizovaný vzduch jim pocitově přijde nepřirozený, ale přechod ze silně klimatizovaných prostor do venkovní tropické teploty může být pro organismus takovým šokem, že vás to může snadno poslat rovnou do nemocnice.

Chlaďte s rozumem

Náhlý přechod z chladu do vedra je pro tělo šok, se kterým se ještě jakž takž vyrovná mladý organismus, ale pro starší ročníky už to může být neúnosné. Proto odborníci radí, že když používáte klimatizaci, neměli byste se zbytečně „přechlazovat“. Buď příjemnou teplotu před odchodem ven postupně zvedejte, abyste tělo přivykli na novou situaci a nezpůsobili mu trauma, nebo klimatizaci rovnou nastavte na takovou teplotu, která bude jen zhruba pět stupňů pod tou venkovní – pak si ušetříte mnohé trápení a přechod pro vás bude docela snesitelný.

Radši saunu

Napadlo by vás vyrazit si v létě, když je venku skoro tropické počasí, do sauny? To udělá málokdo. Spíš míříme na koupaliště, kde se ochlazujeme – proč se chtít přehřívat víc než je nutné? Ale možná neuvažujete správně. Sauna je totiž velmi přínosnou procedurou pro lidské zdraví a zejména v zimních měsících nám může pomoci posílit imunitu a uchránit nás před mnoha nemocemi.

A v létě to platí také. Takže pokud máte saunu rádi, dopřejte si ji i teď. Zajděte si do ní večer a užijte si možnost ochladit se i relaxovat. Nejen, že to vašemu tělu pomůže, ale letní horka pak pro vás budou o dost snesitelnější než pro ostatní lidi.