Jak si užít volno? Zkuste to bez mobilu

S příchodem chytrých telefonů se naše životy zcela proměnily. Najednou se na nás bez ustání valí proud informací, pořád víme, co se kde děje, jsme v neustálém spojení se svými přáteli a můžeme se kdykoliv na internetu podívat na vše, co nás zrovna zajímá. Ve volné chvíli si na telefonu zahrajeme hry, pak si zavoláme s přáteli, někomu napíšeme, projedeme sociální sítě. Telefon bereme do ruky po probuzení a odkládáme ho až před usnutím, ale vždy tak, aby byl po ruce (kdyby náhodou někdo psal). To, co bereme jako samozřejmost a nic škodlivého už je ale u mnoha jedinců závislostí, která narušuje normální rodinné vztahy.

Telefon odložte

V běžné pracovní dny se bez chytrého telefonu možná neobejdete, protože ho využíváte i k práci. Ale ve dnech volna byste ho odložit mohli. Dokážete to? Ráno zkontrolovat zprávy a položit telefon někam vysoko na polici, kde ho necháte až do večera. Svírá vás během celého dne děs, co se asi s kým děje, jak se mají vaši přátelé, co dělají, co je nového u influencerů a co se děje ve světě? Pokud přecházíte nervózně jako lev v kleci a nevíte, co samou nudou dělat, tak se vás závislost týká. A období, kdy máte volno, je jedinečnou dobou, kdy se můžete pokusit něco s tím udělat. Prostě se odhodlejte a na telefon kromě nutných případů vůbec nesahejte.

Stará dobrá komunikace

Když máte volno, je to skvělá příležitost, jak se zabavit i bez telefonu. Pusťte si něco v televizi, nebo zajděte do kina na film s oblíbeným hercem. Setkávejte se s přáteli v realitě a reálně si povídejte, aniž byste přitom odbíhali k virtuálním kontaktům. Hrajte si s dětmi. Věnujte se svým koníčkům, na které jindy není čas. Jděte na procházku a vnímejte okolí. Dělejte cokoliv. A najednou zjistíte, že ačkoliv vám běžně připadá, že nic nestíháte a nemáte žádný volný čas, tak možná je to právě kvůli vaší závislosti na telefonu. Když na něm nebudete neustále viset, budete mít spoustu času na vše ostatní. A ocení to nejen vaše okolí, ale i váš mozek, oči a krční páteř.