Zpevněte své tělesné jádro, naučte se dýchat "do břicha"

Honba za zdravým životním stylem a touha mít všechno co nejrychleji nutí lidi dělat různé věci. Posilovat bez rozcvičení, běhat bez rozehřátí nebo třeba cvičit bez zpevnění tělesného jádra. Pro mnoho lidí je snazší provádět cviky po svém, aniž by tušili, že tím trpí jejich zdraví. Přitom stačí drobnosti a člověk nemusí kvůli pohybu trpět. Základem je naučit se správně dýchat.

Dýchání do břicha jako základ

Správné dýchání vyučují na veškerých svých kurzech nové trenéry fitness i jógy ve Vital Institutu. "Ať už jde o trenéra fitness, funkčního trenéra nebo instruktora jógy, dýchání do břicha a stabilizace jádra těla, je pro všechny základem," upřesňuje Vladimír Hirka, odborný garant Vital Institutu, diplomovaný trenér fitness a certifikovaný instruktor jógy. Právě lidé, kteří jógu cvičí, toto dýchání určitě znají ze svých hodin.

Člověk se v posledních stoletích naučil pro dýchání používat jen hruď. Vzpomeňte si na instrukce typu "stůj rovně a zatáhni břicho". Už jen tím jsme si podvědomě nastavili, že břicho je potřeba za každé situace schovat. Hodně také vypovídá současný ideál krásy, kvůli kterému se podvědomě stydíme za jakoukoliv nedokonalost břicha a chceme ho úplně schovat, a to i pod oblečením. Právě proto břichem nedýcháme a jako samozřejmost bereme hrudní dýchání.

Dále čtěte: Meditace funguje, teď už je to prokázáno i věděcky

Výhody břišního dýchání

I u břišního - nebo také bráničního - dýchání pořád dýcháte plícemi, jen využíváte více svalů k tomu, abyste do nich dostali kyslík. Právě díky zapojení bránice, břišních svalů, ale i svalů pánevního dna své tělo s každým nádechem více zpevňujete a zároveň ulehčujete hrudním svalům. Celkově se vám díky tomu snáze dýchá.

"Dýchání tímto způsobem je tělu přirozenější. Člověk díky tomu dokáže využít lépe kapacitu plic a zároveň lépe zvládat stres," dodává Hirka. "Břišní dýchání pomáhá zklidnit mysl a lépe se soustředit. I proto je využíváno naplno v józe a v dalších relaxačních i sportovních odvětvích. Pomáhá stabilizovat vnitřní orgány a v józe usměrnit tok energie." Sportovci a trenéři fitness techniku tohoto dýchání využívají při sportovních výkonech, například při běhu. Právě díky ní dokáží naplno využít kapacitu plic.

Jak dýchat do břicha

Technika břišního dýchání není nijak složitá, vždyť toto dýchání nám bylo přirozené odjakživa. Pokud sedíte nebo stojíte, stačí narovnat ramena a hlavu a uvolnit (nezatahovat) břicho. Při nádechu se pak snažte, ať se první zvětšuje břicho, a to jak dopředu, tak do stran. Až poté se roztáhne hrudník. Při výdechu naopak - první se zmenšuje hrudník a pak až břicho. Nadechujte se klidně nosem, vydechujte buď ústy nebo nosem. Hezky pomalu, zhluboka.

Stačí zopakovat několik nádechů a výdechů a budete se cítit uvolnění a zároveň díky lepšímu přísunu kyslíku do těla i více soustředění. Břišní dýchání je tak nejsnazším způsobem, jak zrelaxovat tělo i myšlení a nováčkům i pokročilejším sportovcům pomáhá při cvičení.

Dále čtěte: Jdete poprvé do posilovny? Vyražte připravení a ptejte se