Na relax si stačí najít jen 10 minut denně

Ze všech stran slyšíme, že bychom měli relaxovat a věnovat se sami sobě. Že potřebujeme odpočívat, abychom pak zase mohli naplno fungovat. Je to důležité pro naši psychiku i fyzické zdraví. Ale kde na to vzít v nabitém denním rozvrhu čas? Možná vás překvapí, že postačí i jen 10 minut denně, abyste se začali cítit lépe.

Největší chyba, které se většina z nás dopouští, je, že se snažíme ze všech sil vyhovět svému okolí – odvést na výbornou veškerou práci, řešit problémy, obstarávat pochůzky, starat se o děti, věnovat se partnerovi, navštěvovat příbuzné... Ale sami na sebe čas nemáme, sami sebe zanedbáváme. Pak jednou přijde ta chvíle, kdy se nám to vrátí jako bumerang – a budeme litovat, že jsme nehleděli i na sebe a nedopřáli svému tělu právě to, co potřebovalo.

Čas na relax najdete

Že na relaxování opravdu nemáte čas? Činnosti jako čtení knížky, saunování, návštěva solné jeskyně, masáž, relax na kosmetice nebo i jen pohoda doma bez rodiny pro vás jsou něco, co prostě s ohledem na čas neexistuje?

Dost pravděpodobně jsou to jen chabé výmluvy, protože si zkrátka nechcete dovolit relaxovat – přijde vám to nejspíš jen jako ztráta času, který můžete využít mnohem efektivněji. Třeba na uklízení nebo vaření. Ale tento styl myšlení je chybný – čas na relaxování si může najít každý z nás, kdykoliv během dne. A nemusí jít hned o dvě hodiny – podle expertů úplně postačí i pár minut.

Dělejte něco pro sebe

Pod pojmem relax si nemusíte představit jen lenošení na pohovce nebo návštěvu masérky. Jde v podstatě o jakoukoliv činnost, která vás těší, která vás dokáže uklidnit, u níž si odpočinete, necháte volně plynout myšlenky a děláte něco, co váš vnitřně uspokojuje a naplňuje.

Může jít o vaše hobby, odpočinek u kávy, epizodu oblíbeného seriálu, ale třeba i o procházku v lese nebo hraní deskovky s dětmi. Relaxovat můžete v podstatě kdykoliv a jakkoliv. Stačí dovolit si to. A i několik minut vás nabije novou energií a zbaví vás nahromaděné únavy.