Neseďte při lockdownu jen doma, prodlužte si život díky pohybu

V současnosti je lenošivý, sedavý a pohodlný styl života ještě očividnější než předtím. I spousta z těch, kdo se ještě donedávna snažili hýbat, pravidelně cvičit, chodili sportovat s přáteli, hráli týmové hry, chodili do posiloven – ti teď tráví volný čas na pohovce. Jejich záliba ve sportu a cvičení je jim z větší části upřena a nikdo s tím teď nic nemůže dělat. Ale není to jen výmluva? Kdo chce cvičit, možnost si vždy najde, jen se musí více snažit a více nad tím přemýšlet. Lepší je dělat něco než nic – a vaše tělo vám vzápětí dokáže, že je tomu tak.

Cvičení prodlužuje život

Všichni lékaři, vědci, trenéři, nutriční poradci, dietní specialisté a další se shodují – pravidelné cvičení prodlužuje život. Kdo pravidelně cvičí, a to jakkoliv a kdekoliv, aspoň pár minut denně, má zdravější sdrce, lépe fungují jeho cévy, má lepší kondici a navíc je i v lepší psychické kondici. Zkrátka pohyb prospívá v mnoha ohledech a je to prokázané.

Pokud tedy strávíte několik týdnů nebo dokonce měsíců bez pohybu, musí se to nutně nějak projevit – přijdete o kondici, zhorší se vaše psychika a postupně se to odrazí i na kardiovaskulárním systému.

Vyběhněte ven

I když se vám nechce, už ze samého stresu, vzteku a bezmoci chodíte jen ode zdi ke zdi a nevidíte světlo na konci tunelu, nenechte svou psychiku podlehnout tomuto depresivnímu pocitu. Vezměte si na sebe něco lehkého a vyrazte ven. Rozeběhněte se, protáhněte, vytáhněte kolo, brusle, cokoliv. Jaro je tady, a i když počasí ještě není úplně ideální, tak ke cvičení venku to brzy bude lepší a lepší. Nic vám v současné době neprospěje tolik jako pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Ostatně, kdo cvičí, žije déle – kdo sedí jen na pohovce, zkracuje si život.