Zrádné chladné počasí: co pít?

Pitný režim je velmi důležitý. Všichni víme, že dospělý člověk by denně měl vypít dva až tři litry tekutin. A v letním období se o to skutečně snažíme, protože teplo nás donutí jít se napít, abychom zahnali žízeň. Chladné počasí je v tomto ohledu zrádnější, protože žízeň kvůli chladu tak často nepociťujeme. A proto i málo pijeme.

Dehydratace je velmi závažný stav, kdy je v těle nedostatek vody a v důsledku toho houstne naše krev. Zprvu se to projevuje únavou, pocitem sucha v ústech, suchou kůží, silnou bolestí hlavy a malátností. Pokud se tělo znovu rychle nehydratuje, hrozí kolaps organismu a život je v ohrožení. Proto je nutné hodně pít, a to v každém ročním období. Nejlepší je pít obyčejnou vodu z kohoutku a prokládat ji minerální vodou. Jenže zatímco v létě je to hračka, protože na slunci prostě máme žízeň a tělu snadněji dodáme potřebné tekutiny, tak v zimě pocit žízně máme jen výjimečně. Což ovšem neznamená, že tělo vodu nepotřebuje – potřebuje ji úplně stejně jako v létě.

Nejen čaj

Zima je rizikovým obdobím i v tom, že pijeme úplně jiný typ nápojů než v létě. Spíš než obyčejná voda nás láká teplý čaj, rádi si uvaříme grog, dáme si svařené víno, punč a další lahodné nápoje, které nás po příchodu z venkovního chladu dokážou příjemně zahřát. Jenže naše tělo z nich až tak nadšené není. K doplnění pitného režimu rozhodně nestačí. A tak i když jste zarytými milovníky čaje, myslete také na nutnost doplňování minerálů. Kupujte si tedy minerální vodu, v ideálním případě pokaždé jinou, a i tu pijte – aspoň dvě sklenky denně. Díky tomu tělu dodáte všechny potřebné minerály, které nutně potřebuje.

Na co pozor?

I když léto svádí k pití alkoholu více, tak ani zima není bez rizika. Svařené víno, grog, punč, víno. To všechno jsou alkoholické nápoje, které občas neškodí, ale při pravidelné konzumaci a ve zvýšeném množství už zdravotně nezávadné nejsou. Nejen, že pravidelné pití alkoholu škodí játrům, ale navíc neprospívá ani hubnutí – kromě obsahu cukru jsou v něm takzvané prázdné kalorie, které tělo neumí žádným způsobem využít, a tak si je ukládá ve formě tuků. A alkohol navíc tělo dehydratuje – podobně jako například káva.