Místo přílohy salát? Ne vždy je to zdraví prospěšné

Ta myšlenka je sama o sobě celkem správná. Když si dáte plátek kuřecího masa, jíte zdravě. Ale když si k němu dáte brambory, už do těla dostáváte další kalorie a k tomu sacharidy, protože brambory jsou sladké. A sacharidy při dietě nechcete. Nemluvě o variantách příloh tvořených z brambor, jako jsou hranolky, krokety či americké brambory, které jsou skvělým příkladem těch nejnezdravějších jídel. To samé ovšem děláte s těstovinami, nakonec vynecháte i rýži a odmítnete jako přílohu i pečivo, byť by bylo celozrnné. Maso přece stačí samo o sobě. A nebo si k němu dáte zeleninový salát – to je úžasný způsob hubnutí. Ale tělo takový dlouhotrvající stav příliš neocení.

Únava a slabost

Kila jdou dolů, jste se sebou spokojení, dáváte si k jídlu hodně zeleniny, maso jen libové a zdravým způsobem připravované, něco jako brambory jsou pro vás dávnou minulostí. Jenže i když z toho máte dobrý pocit, možná začínáte zjišťovat, že jste unavení. Že máte méně energie než dřív. Žaludek vám možná často naznačí, že by k obědu uvítal i jinou alternativu než zeleninu. Ale vy to nejspíš ignorujete a považujete to za normální součást procesu hubnutí, protože nepříjemné pocity určitě brzy zmizí a vy budete šťastní a štíhlí. Jenže tělo vám vysílá správné signály – vy je jen odmítáte vyslyšet.

Nutné sacharidy

Vynechat při hubnutí rychlé cukry je vhodné. Ale tělo sacharidy přesto potřebuje, zejména ty komplexní. Mimo jiné je dokáže získávat třeba z příloh k vašim jídlům (brambory jsou ideálním příkladem). Pokud tyto sacharidy tělo nemá, projeví se to slabostí, únavou, ale časem klidně i metabolickými problémy. Sice rychle hubnete, protože tělo se nedostatek cukru snaží kamuflovat získáváním energie z tuků, ale není to úplně zdravé. A čím déle budete v tomto stravování pokračovat, tím více si můžete narušit trávení i další procesy v těle. Takže se příloh nebojte a dávejte si je s čistým svědomím – tělo je zkrátka potřebuje.