Stres se nedá snášet donekonečna, i on má své limity

Když se stresem nic neděláte a působí na vás dlouhodobě, jde o takzvaný chronický stres – například když žijeme v nespokojeném manželství, kde nic nefunguje podle našich představ či přání nebo když nám například dlouhodobě „šlape“ po krku náš nadřízený. Pokud se s tím nepokusíte nic udělat, budete sice dlouho odolávat, ale jednou už to nezvládnete a zhroutíte se. Pak bude vaší jedinou spásou pomoc psychiatra a bude vás čekat dlouhá cesta zpět k normálnímu životu a k vyrovnané psychice. Jenže někdy nemusí být stresová situace tak viditelná, ale přesto na nás silně a dlouhodobě doléhá. Současná pandemie takovou situací jistě je. A my nemáme příliš možností, jak se z ní vymanit a žít si spokojeně a bezstarostně.

Konec protistresových aktivit

Když jste ve stresu, jak se s ním snažíte bojovat? Někdo zajde za kamarádkou/kamarádem a vypovídá se. Někdo si jde zacvičit. Jiní stres zahánějí nezdravým jídlem. Další si jdou koupit něco hezkého na sebe, čímž se jim zlepší nálada. A někdo zase třeba zahání stres prací. Jenže když si uvědomíte, jak omezující jsou dnešní pravidla vycházení, pohybu, nakupování a setkávání, je to velmi frustrující. Řada lidí zkrátka nemá možnost zahnat stres způsobem, který jim vždy pomáhal. A jsou často o to frustrovanější, že jejich finanční situace je čím dál horší, mají nižší příjmy nebo se bojí, jestli budou mít příští měsíc na jídlo.

Docházejí nám rezervy

Podle vědců máme určité „rezervy“ - tedy psychické kapacity, kdy už se sice cítíme bídně a frustrovaně, ale pořád se s tím ještě nějak snažíme bojovat, vyrovnávat a fungovat normálně dál. Jenže kvůli sociální izolaci, odloučení od práce, přátel i rodiny, kvůli nemožnosti vydělat si dost na živobytí či neschopnosti koupit základní životní potřeby, jsme náhle v koncích.

Podle vědců tak spoustě lidí hrozí psychické problémy a nevědí, jak dál. Není tu nikdo, kdo by jim mohl pomoci. To je velmi vážná situace a je nutné ji řešit. Pokud se to týká i vás nebo někoho z vašeho okolí, snažte se vzájemně si pomáhat, setkávat se, povídat si, dostat se do větší pohody, uklidnit se a povzbudit. Jen díky tomu se z toho můžete dostat. A kdo je v psychické pohodě, ten má i silnější imunitu, což je dnes více než potřebné.