Že žijete ve stresu, nemusíte na první pohled poznat. Sledujte pozorně své tělo

To, jak vypadá stres, asi tuší mnoho z nás. Pokud jsme v nějaké akutní stresové situaci, tak jsme často nervózní, noc předtím špatně spíme, jsme roztěkaní, máme z něčeho podvědomý strach, je nám nevolno od žaludku, máme studené a zpocené dlaně, jsme nesví. Stres se může projevovat různě a u každého je to trochu jiné. Někdy se ale ocitneme v dlouhodobém až chronickém stresu, který nás vnitřně ničí, ale my jsme zároveň tak zarputilí, že si to odmítáme přiznat. Pokud si nejste jistí, jak jste na tom zrovna teď vy, poradíme vám, jak odhalit i nenápadné příznaky dlouhodobého stresu.

Tělo vám napoví

Mohlo by se zdát, že stres se dotýká jen naší psychiky. Ale není to pravda. Svědčit o tom mohou například jeho klasické příznaky jako svírání žaludku či bolesti v oblasti břicha, což rozhodně není nic psychického, ale ukrutně fyzického. A když vás žaludeční a střevní potíže trápí dlouhodobě, může jít právě o příznak dlouhodobého stresového stavu, v němž se nacházíte a který ovlivňuje i vaše střeva.

Vlasy a pokožka

To, že jste ve stresu, vám jasně napoví i nadměrně padající vlasy. Jistě, může to mít i jiné příčiny, ale pokud na žádné nepřijdete, je dost možné, že je to právě stresem.  A pozor, i když žádnou příčinu nenajdete ani tři měsíce zpětně, může to opravdu být stres - kvůli němu vám vlasy totiž nezačnou vypadávat hned, ale právě až po nějakém čase.

Dost zřejmým příkladem může být i akné, které se nečekaně objeví nebo se naopak zhorší to již stávající. Obecně se u vás může objevit nějaká vyrážka nebo zhoršit ekzém, protože právě naše pokožka na stres reaguje velmi citlivě.

Jak se stresu zbavit? Někdo ho jde vyběhat, jiný medituje chůzí a další se stresu brání úsměvem. Metod je spousta a díky tomu si nějakou snadno vyberete i vy.