Snídat či nesnídat? Názory se různí

Hubnoucí lidé i dietologové se dělí na dva odlišné tábory. Ten první vám bude tvrdit, že snídaně je naprostý základ a že pokud nesnídáte správný typ jídla ve správném množství, tak během dopoledne nebudete mít dostatek energie, budete se hůř soustředit a nebudete tak výkonní, protože tělo prostě nebude mít z čeho brát. Druhý tábor vám zase bude opakovat, že snídaně vůbec není důležitá a že pokud nejste zvyklí snídat, tak není vhodné nutit se ráno jíst, protože vám to prostě půjde proti srsti a vaše tělo je už dávno zvyklé fungovat i bez snídaně. Jak se tedy rozhodnout, pokud se zrovna snažíte hubnout a chcete to dělat správně?

Nenuťte se do ničeho

Kdo chce zhubnout co nejefektivněji, tedy ne co nejrychleji, ale aby výsledky zhubnutí vydržely co nejdéle a ideálně navždy, tak se samozřejmě zajímá o základní pravidla hubnutí. Dobré je vědět, že každý z nás je úplně jiný, naše těla fungují trochu jinak, náš metabolismus je zvyklý pracovat jinak. Takže zaručené rady, které pomohou vaší kamarádce, na vás nemusejí vůbec mít vliv. Proto se neřiďte tabulkami, přesnými jídelníčky ani nejezte jídla, která bytostně nesnášíte. Budete-li držet přísné diety, hladovět nebo jíst hlavně to, co nemáte rádi, velmi brzy své snahy vzdáte a začnete jíst zase jako dřív, tedy přivodíte si jo-jo efekt. A platí to i o snídani – pokud je vám padesát let a od dvaceti nejste zvyklí snídat, tak je nesmysl začínat s tím jen proto, že zrovna chcete hubnout. Pro vaše tělo to bude jen zbytečný šok.

Ideální snídaně

Nelze popírat, že snídaně je důležitá. Pro tělo je to takové první nakopnutí, první zásadní dodání energie, s níž může po celé dopoledne pracovat. Proto pokud jste zvyklí snídat, je nutné zachovat si snídani i při hubnutí. Jen ji pozměňte tak, abyste díky ní nastartovali metabolismus a hubnulo se vám snadněji. Rozhodně nemusíte jíst každý den totéž a není také vhodné soustředit se jen na jeden druh potravin. Snídaně by měla být pestrá, měla by obsahovat bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. Navíc podle odborníků by snídaně měla tvořit čtvrtinu našeho denního příjmu energie. Takže se nestyďte naservírovat si bohatou a pestrou snídani, udělat si na ni dostatek času a užít si ji. Pokud neporušíte základní dietní pravidla, rozhodně po snídani nepřiberete a naladí vás dobře minimálně na celé dopoledne.