Rostlinná mléka nemusí nutně být ta zdravější

V první řadě si upřesněme, že rostlinnému mléku se oficiálně nesmí říkat „mléko“, nýbrž „nápoj“. To proto, aby zákazníci nepropadali mylnému dojmu, že jde o jinou verzi mléka. Tyto nápoje totiž s kravským, ovčím ani kozím mlékem nemají nic společného. Bývají obvykle výživově chudší, tělu dodají méně látek a často kvůli rostlinnému původu ty zásadní, které se nacházejí právě jen ve skutečném mléku. Takže pokud nemusíte pravé mléko odmítat ze zdravotních důvodů, nevyřazujte ho ze svého jídelníčku úplně.

Klamaní zákazníci

Prodavači ve specializovaných obchodech i supermarketech by vám jistě potvrdili, že o rostlinné nápoje je mezi zákazníky velký zájem. Kupují si "mléka" sójová, mandlová, maková nebo ovesná. Pokud si to kupují jednou za čas pro chuť, není na tom nic špatného. Pokud ho ale cíleně mění za skutečné mléko a věří, že tím svému tělu prospívají, jsou na velkém omylu.

Taková náhražka se totiž skládá zejména z vody, která je dochucována pomocí cukru, zahušťovadel a konzervantů, aby nápoj dlouho vydržel i mimo ledničku. Pokud čekáte, že makový nápoj bude hlavně z máku a mandlový z mandlí, tak vězte, že podle informace na obale je těchto složek je v nápoji jen pouhé jedno či dvě procenta. Takže nepijete žádný stoprocentní elixír zdraví.

Chybějící živiny

Naopak pokud si denně dáte sklenici pravého mléka či nějaký mléčný výrobek, přinesete toho tělu mnohem víc pozitivního. V mléce je totiž zejména vápník, který je důležitý pro pevnost našich kostí, ale vyžadují ho i naše svaly. Dále jsou v něm i důležité živočišné bílkoviny a vitaminy. Nic podobného komplexního vám rostlinný nápoj nemůže nabídnout.