Nenechte se vystresovat, bránit stresu se dá snadno

Stresu máme v dnešní době kolem sebe až až. Neustále nás obklopuje a zachovat tak vždycky chladnou hlavu a být v klidu, se občas zdá jako naprosto nemožné. Jenže ono to jde, i proti stresu je snadná obrana. Jen si ho nesmíte připustit a k tomu se stačí naučit základy, jak se proti němu bránit.

S úsměvem jde všechno lépe

Nejlepší obrana proti stresu? Samozřejmě, že smích. Ne nadarmo se říká, že s úsměvem na tváři půjde vždycky všechno lépe. Některé věci prostě nezměníme a nevrátíme. A když se naučíme tohle brát s nadhledem, budeme se rádi usmívat.

Ujel vám ranní autobus do práce? Nemá cenu se nad tím nervovat, už ho stejně nedohoníte. Lepší je si s úsměvem říci, že alespoň máte několik minut pro sebe a vychutnat si je. V klidu potom zavolejte do práce, že se opozdíte a počkejte na další autobus nebo se projděte. A hned se vám uleví.

Naštvala vás kolegyně svými uštěpačnými a nevhodnými poznámkami? Ona se pravděpodobně nezmění a zůstane taková, jaká je. Začněte ji brát takovou jaká je a její nemístné poznámky si nepřipouštějte. Jen se usmějte a buďte vděčná, že taková nejste vy. A tak je to se vším.

Dále čtěte: Kazí vám stres hubnutí? Zatočte s ním

Podívejte se na situaci s odstupem

Něco vás neuvěřitelně namíchlo, už to začíná ve vás vřít a nejraději byste do něčeho praštili a začali řvát na celé kolo? Zbytečně si tak přiděláváte vrásky a zaděláváte na žaludeční vředy. Podívejte se na na tuto situaci s odstupem času a použijte osvědčenou radu pro uklidnění: v duchu si odpovězte na otázky, zda vás tento problém bude ještě nějak trápit s časovám odstupem - zítra, za týden, za měsíc nebo snad za rok. Pravděpodobně si odpovíte ne. A tak nemá přece vůbec žádný smysl se tím trápit. Neubližujte si zbytečně.

Čtěte také: Vypněte elektroniku i mozek a lenošte. Prospěje vám to

Nikdo není dokonalý, nechtějte jím být vy

Lidé na sebe v dnešní době kladou stále větší a větší nároky a snaží se být za každou cenu těmi nejlepšími, nejvíc dokonalými a perfektními. Další chyba. Dokonalý a naprosto perfektní není ve všem nikdo. Každý člověk má své chyby a slabosti. Ale přesně tohle nás dělá lidmi takovými, jací jsme.

A ať jsme jací jsme, vždy bude někdo, kdo nás takové bude milovat a ocení všechny naše kvality i nedostatky. A přesně takhle bychom se měli vnímat i my sami. Jinak se budeme zbytečně rozčilovat a trápit nad svými neúspěchy a nedokonalostmi. Aby se něco podařilo, musí se obvykle i něco pokazit. A v tom je krása života.

Když na vás dopadne stres a bude vám nejhůře, dýchejte. Zavřete oči, počítejte do deseti a zhluboka dýchejte. Okysličíte mozek, zklidníte mysl pro rozhodování a za chvíli stres zmizí.

Dále čtěte: Je toho na vás víc než moc? Proveďte restart