Vypněte elektroniku i mozek a lenošte, prospěje vám to

Je jasné, že pokud jedete na dovolenou do tropů a nebo třeba i jen do běžného českého kempu, neplánujete tam pracovat ani se nějak zbytečně dřít. Naopak si tam chcete konečně zaslouženě odpočinout, zrelaxovat, načerpat nové síly. Jenže tahle pohodička a nicnedělání vydrží většině z nás právě jen po dobu dovolené a pak zase naskočíme do každodenního spěchu, stresu, chaosu a únavy. A tomu řekněte "dost", dokud máte ještě čas. Pokud se totiž nenaučíte odpočívat, jednou na to doplatíte. Samotné odpočívání a nicnedělání není ale tak snadné, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Dále čtěte: Na váze přibíráme kvůli nedostatku spánku. Přesto si ho vědomě šidíme

Vypněte mozek i elektroniku

Základem je naučit se vypnout mozek. Aspoň na pár minut denně. Po pár dnech poté sami pocítíte, jak pozitivní vliv to na váš psychický stav má. Jenže jak se vlastně takový mozek vypíná, když kolem sebe máme pořád plno vjemů, pořád někdo či něco upoutává naši pozornost a neustále nad něčím přemýšlíme? Právě všechny tyto rušivé elementy je třeba aspoň na chvíli zcela odstranit.

 

Kdo zvládá meditační techniky, ten to dokáže raz dva. Pokud k milovníkům meditace nepatříte, učit se to určitě nemusíte. Stačí se zavřít do nějaké klidné místnosti nebo jít třeba ven - to ale musíte do přírody a úplně mimo lidi. Dbejte na to, abyste neměli po ruce počítač, televizi ani telefon. Pár minut bez těchto přístrojů přežijete a ani svět se bez vás nezblázní. Neberte si ani knihu a jiné relaxační aktivity, protože mozek by byl pořád nucen nad něčím přemýšlet. Zkrátka se uzavřete sami do sebe, neřešte chvíli obvyklé problémy, neuvažujte nad tím, co budete večer vařit ani nad ničím jiným. Pokuste se zkrátka nepřemýšlet. Dá to sice trochu práce, ale dokážete to. Někomu pomáhá zavřít oči a představit si svou oblíbenou barvu, jinému zas spojit tři prsty a se zavřenýma očima vnímat jen to, jak se prsty dotýkají. Prostě úplně vypnout vnímání okolí.

Pokud se naučíte cíleně vypínat mozek, můžete to praktikovat na pár minut i častěji a uvolníte tak napětí, zbavíte se stresu a bude vám celkově lépe.

Dále čtěte: Potřebujete si pořádně odpočinout? Meditujte