Oparu se zbavíte pomocí medu i zeleného čaje

Opary se nemusí objevovat jen na rtech

Malé vředy známé pod pojmem opary se nejčastěji objevují na rtech nebo v koutcích úst. Objevit se však mohou také v celé dutině ústní, na patře, dásních nebo dokonce na jazyku. Opar značí, že vaše imunita není úplně v nejlepší kondici a může se tak přenést do jakékoliv části těla. Zároveň je to varování před blížící se virózou, pokud se o své zdraví nezačnete lépe starat.

Kvůli vysoké infekčnosti můžete lehce oparem nakazit i svého partnera nebo jiného člena domácnosti. Nestačí jen vynechat objímání nebo líbání, opar se může přenést také používáním stejného příboru či jiného nádobí. Infekce se může přenést i používáním stejného ručníku na ruce a obličej, který je pověšený vedle umyvadla.

Prevence: méně stresu, více zdravého jídla

Pokud někdo trpí na opary velmi často, měl by se zamyslet nad svým životním stylem i životosprávou. Slabý imunitní systém lehce propustí infekce podobného typu jako je opar. Na vznik oparu má velký vliv i životní stres, proto je nutné vyvarovat se hektickému životnímu stylu. Úprava jídelníčku je v případě chronických oparů také žádoucí. 

Omezte na nějaký čas všechny potraviny, které obsahují arginin. Ten totiž napomáhá ke vzniku nových infekcí a oparů. Arginin najdete zejména v oříšcích, v obilovinách nebo také v semínkách či čokoládě.

Naopak si dopřejte bílý jogurt, hovězí nebo kuřecí maso, makrelu nebo čedar. V nich najdete aminokyselinu lysin, který potlačuje bujení oparů.

Léčba oparu: med i zelený čaj

Na trhu v dnešní době existuje mnoho náplastí nebo mastí, které vám pomohou k rychlému hojení oparu. Můžete ale vyzkoušet i mnohem šetrnější, přírodnější a také levnější způsob, jak se zbavit tohoto nevzhledného vřídku.

Místo masti můžete používat celý den med. Med namazaný přímo na opar pomáhá k rychlejšímu hojení a zvláčnění. Jestliže chcete co nejrychleji opar vysušit, aby jeho strup odpadl, pak použijte namočený sáček zeleného čaje a přiložte jej přímo na rty. Zelený čaj pomáhá vytáhnout veškerou infekci i vlhkost z oparu.