Stres se může projevovat i jinak, než čekáte. Plynatost, zvracení i bolesti žaludku

Zvracení, žaludeční nevolnost, průjem a podobné symptomy občas potrefí každého z nás. Velmi často dokážeme přesně odhadnout, co je způsobilo, respektive čím jsme si je svým neuvážlivým jedením způsobili. Pokud to není z jídla, obvykle se jedná o střevní virózu, která dokáže pěkně potrápit, ale za pár dní je pryč. Někdy je nám ale strašně zle a my přitom netušíme proč – a ani lékaři si s námi nevědí rady.

Příčiny žaludečních obtíží mnohdy dokážeme odhadnout sami, případně na ně přijde praktický lékař, k němuž si přijdeme pro pomoc. Leckoho doženou dokonce do nemocnice na pohotovost, kde by také měl sloužící lékař efektivně pomoci a pečlivě diagnostikovat, kde je problém (ale jak dokládají zkušenosti pacientů, záleží na lékaři a můžeme jen doufat, že bude mít službu zrovna ten pečlivý a ochotný). Občas se ale stává, že příčina se nějak nenachází a k tomu lékař díky odběru krve zjistí, že máte zvýšené hodnoty CRP, tedy že někde v těle máte zánět. Nejspíš tedy dostanete kromě léků proti zvracení i antibiotika a jste odesláni domů. Ale někdy ani to nepomůže.

Zákeřný zánět žaludku

To, co vás tak ničí, že vyčerpáním sotva stojíte na nohou a častěji než své blízké objímáte záchodovou mísu, může být zánět žaludku. Ten není tak snadné diagnostikovat a řada lékařů se k této problematice dobádá teprve ve chvíli, kdy léky proti zvracení nezabírají a je vám čím dál hůř. Je nutné zejména odebrat pacientovi krev a zjistit, jestli neukáže zánět v těle. A pokud ano, měl by se lékař zaměřit na trávicí ústrojí a udělat pacientovi minimálně sono žaludku. To pak mnohdy odhalí zdroj problému, kterým může být zánět žaludku neboli gastritida. A to už není žádná banalita, dost lidí s ní končí hospitalizovaných v nemocnici a při zanedbání se mohou vytvořit žaludeční vředy a vzniknout další komplikace.

Pomůže dieta

Příčin, proč dojde k zanícení žaludku, je nespočet. Může to být způsobeno bakteriemi, viry, některými užívanými léky. A nebo za to třeba může jen dlouhodobý stres. A pokud vás při stresu dlouhodobě bolí žaludek, nemáte chuť k jídlu a zvracíte, může to být právě příznak zánětu (nikoliv následek stresové situace a vašich pošramocených nervů).

Kromě intenzivního léčení za pomoci lékaře je důležité hlídat si svůj jídelníček, abyste žaludek ničím zbytečně nedráždili. Nejprve se nasazuje hladovka a pak velmi přísná dieta. Poté se pacient také musí stravovat rozumně a s ohledem na své zdravotní problémy. Pomáhá přitom jíst zdravě a pestře, to i v rámci prevence. Pokud jste v klidu, nepřeháníte to s alkoholem ani nezdravými či ostrými jídly, můžete si být relativně jistí, že tato nepříjemnost se vám nejspíš vyhne.