Jak poznat, že jste prodělali covid-19? Jistotu vám dají jedině testy

Pokud jste v nedávné době měli koronavirus, tak si teď můžete připadat docela pohodově – další nákazy se nemusíte bát, nemusí vás stresovat davy tísínících se lidí v tramvaji ani kašlající spolupracovník. Tělo v sobě nějakou dobu (nikdo přesně neví jak dlouhou) udrží protilátky, takže vzápětí neonemocníte znovu. Jenže mnoho lidí na testech nebylo, a přitom měli v uplynulých týdnech nějakou rýmičku, nebylo jim dobře, měli pár dní průjem, cítili se nezvykle unavení. To mohly - nebo také nemusely - být příznaky Covid-19.

Zvlášť teď o Vánocích, kdy možná plánujete dost návštěv příbuzných a starších rodičů, je záhodno vědět, jetli jste už tímto onemocněním prošli, a jestli pro seniory i jiné ohrožené skupiny nejste rizikem.

Testy jako jediná jistota

Kdo chce mít stoprocentní jistotu, že v danou chvíli není nakažlivý, má šanci zajít si na test. To asi všichni víme – klasický text si zaplatíte sami, pokud vás na něj nepošle lékař či hygiena. Pak jsou tu aktuálně ještě státem hrazené antigenní testy, které vám také mají pomoci odhalit nemoc, abyste nechtěně nenakazili další lidi. I u nich ale myslete na to, že když vám test vyjde negativní, neznamená to, že za dva dny už nemůže být pozitivní – můžete se nakazit třeba hned cestou z testování. Test je tedy jediná jistota, jak zjistit svou (ne)infekčnost, ale po jeho provedení bychom měli až do návštěvy rodiny nebo příbuzných být extrémně opatrní, abychom se nenakazili.

Příznaky můžete, ale také nemusíte mít

Nyní je čas Vánoc. Pokud jste koronavirus prodělali během podzimu, měli byste být bezpečným návštěvníkem vašich blízkých. Pokud si nejste jisti, jestli to náhodou nebyla jen obyčejná viróza, zapřemýšlejte nad tím, jak vám bylo.

Pokud to byl skutečně tento koronavirus, mohli jste mít některý z nejčastějších příznaků - tedy možná jste byli strašně unavení a byl pro vás strašný problém i přejít pár místností. Průběžně jste měli záchvaty zimnice střídané slabostí svalů, které působily zcela ochable. Měli jste silný kašel, několikadenní teplotu, bolesti hlavy. Pakliže jste měli k tomu (či jen samostatně) průjem a pocity na zvracení, ale nebylo to jídlem ani nákazou od jiných, mohl to dost pravděpodobně také být koronavirus. A pokud jste ztratili čich, byl to téměř stoprocentně on, protože ztrátu čichu povrzují zhruba dvě třetiny nemocných.

Aby to nebylo tak jednoduché, nemuseli jste díky silné imunitě pocítit žádné příznaky. Dá se ale poznat nákaza, i když jste byli bezpříznakovými přenašeči? Pokud lidé, se kterými jste se setkali na delší dobu, po pár dnech od setkání onemocněli, ale vám přitom nic nebylo, je možné, že jste nemoc také prodělali, ovšem bez příznaků. I to ale mohou prokázat jedině testy.