Zkuste bojovat proti nachlazení přírodní cestou a vyzkoušejte propolis

Jednou z neuvěřitelných a často opomíjených darů přírody je propolis, unikátní produkt, který vytvářejí včely k ochraně svých úlů. Tento 'včelí poklad' se stává stále oblíbenějším v sortimentu zdravotních doplňků a má prý zázračné schopnosti pomoci nám v boji proti nachlazení a jiným nemocem během chladných měsíců.

Co je propolis?

Včely vytvářejí propolis smícháním vlastní sliny a břišních sekrecí s nasbíranými materiály, jako je pryskyřice z pupenů stromů. Často se to také nazývá "včelí lepidlo", protože včely ho aktivně používají k uzavření trhlin v úle.
Nicméně, propolis je mnohem více než jen lepidlo. Je to pravá přírodní zásobárna vitamínů, minerálů, esenciálních olejů, flavonoidů a dalších užitečných látek. Díky jeho použití včely totiž mimoděk ochraňují své prostředí v úlu proti různým nemocem.

Jak propolis pomáhá v boji proti nachlazení?

Flavonoidy, které se hojně vyskytují v propolisu, jsou známy svými antimikrobiálními a protizánětlivými vlastnostmi. Pomáhají tedy nejen v boji proti virům, bakteriím a hubám, ale také modulují naši imunitní odpověď. Díky tomu může propolis posílit naši imunitu a zvýšit naši odolnost vůči nachlazení a chřipce.
Studie ukázaly, že propolis může být účinný při prevenci a léčení respiračních onemocnění, včetně nachlazení. Propolisová tinktura dokonale desinfikuje, ničí nebo omezuje růst některých bakterií, virů, a taky plísní.

Jak používat propolis?

Propolis lze konzumovat v různých formách. Existují kapsle propolisu, tinktury, spreje do krku, pastilky a dokonce i krémy pro externí použití. Ke konzumaci propolisu si můžete také pořídit surový propolis, který je samozřejmě nejčistší formou.
tak jako vždy, je důležité dodržovat doporučené dávkování, protože ačkoliv je propolis přírodní látka, může v nadměrných množstvích způsobit nežádoucí účinky, jako jsou alergické reakce. pokud se ale budete držet instrukcí, obvzlášť v době chřipek je užívání propolisu jako dobrý nápad.