S chronickou bolestí radši začněte bojovat co nejdříve

Když upadnete a zlomíte si nohu, bolest ucítíte hned a určitě vás nenapadne „přecházet“ takové zranění. Ale když vás dvakrát do týdne bolí hlava nebo co chvíli cítíte záda, tak se leckdo rozhodne pouze potlačovat nepříjemné stavy pomocí analgetik a příčiny nijak neřeší. Jenže častá bolest se může stát chronickou a může nám výrazně zhoršit kvalitu života, nemluvě o naší náladě a schopnostech normálně fungovat. Proto bolest nenechávejte přebolet. Existují přece lidé, kteří nám pomohou zbavit se jí – ať už jde o lékaře, fyzioterapeuty či jiné odborníky.

Přemýšlejte o bolesti

Pokud do sebe ládujete léky proti bolesti, můžete si tím postupem času víc uškodit než prospět. Tyto léky mají totiž i negativní vedlejší účinky a rozhodně byste je neměli jíst jako bonbony. To, co vám může skutečně trvale ulevit, jsou jen léky a přípravky předepsané lékařem. Ale aby se to stalo, musíte vědět, odkud se vaše bolest bere. Nestačí totiž jen říct, že vás bolí záda, a čekat, že dostanete samospásný lék. Každá bolest má svou příčinu, kterou musíte odhalit. Proto pokud vás už dlouho něco bolí, uvažujte nad možnými důvody – co jste udělali špatně, jestli jste se třeba před lety neporanili, jestli to nemůže mít stresovou příčinu, jestli to nesouvisí s jiným onemocněním. Pokud na to nepřijdete sami, pomůže vám příčinu odhalit lékař, který vás může poslat na specializované vyšetření – a pak už může správně zacílit léčbu.

Nebojte se doktora

Někdo se rozhodne raději trpět než aby šel k lékaři. Mezi lidmi je mnohdy zakořeněná nedůvěra v lékaře, která pramení třeba z jednoho dávného negativního zážitku. Ale lékaři jsou tu od toho, aby pomáhali, aby se snažili najít řešení. Pokud budete léčbu odkládat, tak pak může být komplikovanější. A když už se k ní konečně odhodláte a pomůže vám, tak si nejspíš budete říkat, proč jste byli tak bláhoví a nešli jste požádat o pomoc dřív. Je prokázaným faktem, že se všemi neduhy si nedokážeme pomoci sami, někdy se bez odborné pomoci zkrátka neobejdeme. Proto se nestyďte, už dál jen nepřežívejte a zajděte za lékařem, aby se váš život stal zase plnohodnotným, šťastným a hlavně bezbolestným.