Procvičte se k lepšímu spánku i vyššímu sebevědomí

 

Když se budete hýbat pravidelně, tedy aspoň třikrát až pětkrát týdně, ideálně půl hodiny až hodinu, tak se to brzy začne projevovat. Začnete hubnout a zjistíte, že jste pohyblivější, akčnější, že už se tolik nezadýcháváte, že se cítíte lehčí. Ale pozitivních změn na sobě brzy budete pozorovat mnohem víc. A díky nim se možná odhodláte nepřestat cvičit, jakmile dosáhnete požadované váhy, ale budete ve cvičení pokračovat i dál – po celý svůj život. Což je to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat.

 

Sebevědomější a krásnější

Když je někdo štíhlý jen kvůli tomu, jak se stravuje, ale přitom nesportuje, tak je u něj podle vědců mnohem větší riziko, že onemocní některou z civilizačních nemocí, než u lidí, kteří trpí nadváhou, ale přitom se pravidelně hýbou. Fyzická aktivita totiž tělu pomáhá bránit se nemocem a je lépe připraveno bojovat.

Kromě toho jsou fyzicky aktivní lidé sebevědomější. Nemusíjí mít přitom ideální postavu, ale už jen to, že pravidelně cvičí, zvyšuje jejich sebevědomí, jsou sami se sebou spokojenější a hrdí na své výkony. K tomu se do jejich těla pravidelně vyplavuje hormon endorfin, který jim zlepšuje náladu a pomáhá myslet pozitivněji a zapomínat na starosti.

 

Vyspalí a energičtější

Dobře spát můžete i bez cvičení. A je jasné, že když toho máte za den za sebou už dost, tak do postele také padnete únavou a hned usínáte. Ale o tom to není. Podstatné totiž je, jak kvalitně spíte. Protože když spíte, tělo regeneruje, probíhají v něm důležité procesy a mezi nimi funguje i metabolismus a spalování tuků. A je prokázáno, že kdo pravidelně cvičí a je v kondici, tak u toho se během spánku spálí víc tuků než u necvičících jedinců. Je to naprosto logické, stačí se podívat, jak funguje bazální metabolismus. Tedy kolik spálíte kalorií, i když se zrovna nehýbete. Kromě toho se po dobrém spánku ráno probudíte plní energie a odhodlaní pustit se s úsměvem do dalšího dne a klidně třeba překonávat své cvičební úspěchy.