Co vám ničí spánek? Suchý vzduch i alkohol

Někdo trpí skutečnou nespavostí a spánek mu zaručí už jedině prášky na spaní. Ale jejich dlouhodobé užívání také není pro zdraví úplně ideální. Některé jsou dokonce návykové nebo mají různé vedlejší účinky. Většina lidí ale špatně spí nebo usíná z nějakého naprosto konkrétního důvodu, který znají, ale neřeší – a tak se skoro žádnou noc pořádně nevyspí. Pokud se to týká i vás, pokuste se s příčinami zatočit co nejdřív, protože kvalitní spánek je pro naše zdraví zcela zásadní.

Horko a suchý vzduch

Když v ložnici pořádně nevětráte, máte tam nejen vydýchaný vzduch s nedostatkem kyslíku, ale vzduch je většinou i suchý. To vám bude bránit v kvalitním vyspání. V noci vám vyschne v krku a někdo kvůli tomu chrápe, čímž budí i ostatní členy domácnosti. Jiní se kvůli suchu v krku budí a pijí, aby si zvlhčili sliznice, ale problém se během noci opakovaně vrací, načež vás může budit už i nutkání k močení. A dalším problémem je horký vzduch, který vzniká buď v důsledku venkovních tropických teplot, nebo kvůli přílišnému vytápění ložnice.

Řešení je snadné – vyvětrejte si pořádně ráno i večer. V zimě v ložnici topte méně, v létě se snažte v noci větrat. Můžete si koupit i zvlhčovač vzduchu nebo aspoň větrák, který rozhýbe stojatý vzduch.

Močení a alkohol

Zvláště starší lidé chodí až několikrát za noc na záchod. To jim samozřejmě naruší spánek, protože často se jim nepodaří hned usnout. A tento problém trápí mnohdy i mladší ročníky, zvlášť pokud jsou zvyklí večer víc pít. A byť i jediné probuzení uprostřed noci už trvale naruší kvalitu spánku a váš ranní pocit odpočinutosti.

Dalším častým důvodem, proč se v noci budíte, je povečeření těžkého jídla nebo popíjení alkoholu. Jedna sklenka vína či jedno pivo s vámi samozřejmě nic neudělá, ale pokud pijete víc, naruší vám to spaní. Zaprvé se můžete budit kvůli nutkání močit, zadruhé alkohol dehydratuje, takže máte v noci i ráno silný pocit žízně a jste i po celé prospané noci unavení a bolí vás hlava a trápí nevolnost.

Rada je proto snadná – večer to s pitím nepřehánějte, dejte si lehkou večeři aspoň tři hodiny před ulehnutím a celkově večer moc nepijte, ať pak v noci nemusíte zbytečně vstávat.