Nemůžete usnout? Pomohou i malé změny

Někdo si lehne do postele a do několika vteřin usíná. Jiní leží půl hodiny, hodinu, pořád se převalují, hlavou se jim honí tisíce myšlenek a spánek ne a ne přijít. A když už konečně usnou, během noci se několikrát probudí a ráno vstávají unavení a bez energie. Přitom kvalitní spánek lze přilákat, jen musíte vědět, jak na to.

Někdo je od přírody dobrý spáč, jinému spaní dělá problémy. Ale druhá skupina svůj stav může vylepšit, a to zejména díky správné stravě a životosprávě. Může to sice znít jako klišé, ale skutečně to funguje.

Lehká večeře

Když si pozdě večer dopřejete těžkou večeři plnou tuků či cukru, tak tělo má s trávením dost práce. A protože metabolismus pracuje na plné obrátky a vy máte pocit, že po jídle asi prasknete, nebude se vám usínat nejlépe. Proto je dobré dát si večeři včas, ideálně už čtyři hodiny před uléháním, a dát si k ní něco lehčího, co se dobře a rychle tráví. Když si pak půjdete lehnout, budete se cítit dobře, nebudete ještě mít hlad, ale nebudete přejedení a tělo bude připravené na odpočinek.

Čaj před spaním

K dobrému usínání může pomoci i vhodný nápoj. Rozhodně si nedávejte kávu ani černý čaj, ty mají kvůli obsaženému kofeinu přesně opačné účinky. Úplně ideální je nějaký bylinkový čaj. Prodávají se i směsi pro lepší spánek, ale můžete si uvařit obyčejný heřmánkový, meduňkový či mučenkový čaj, přidat do něj lžičku medu a vypít ho, dokud je ještě teplý. Díky tomu na vás padne příjemná únava.

Večerní chroustání

Večer je časem, kdy mnoho z nás shání něco na zub, a to i když už jsme dávno po večeři. Zapomeňte na chipsy a čokoládu, to neprospívá vaší postavě ani dobrému spánku. Mnohem lepší je pochutnat si na oříšcích – nebo ještě lépe na mandlích. Ty mají uklidňující účinky a prokazatelně působí na naši nervovou soustavu. Takže pak budete uléhat klidnější a spokojenější.