Muži v ohrožení? Udržujte se v kondici - sebe i svou plodnost

Je prokázaným faktem, že otcové či dědečkové dnešních mladých mužů měli několikanásobně víc spermií a měli je aktivnější. Dříve muži také plodili potomky v dřívějším věku, kolem dvaceti let, a nenechávali to až na později. Právě proto má dnes leckdo problémy s početím. A muži si své šance na potomstvo často ještě nevědomky snižují.

Čím je muž mladší, tím více a aktivnějších má pohlavních buněk. Patnáctiletý mladík má šanci počít potomka hned, zatímco čtyřicátník už s tím dost pravděpodobně bude mít potíže. A protože dnes je moderní nejprve vystudovat, pak se vrhnout do budování kariéry, potom začít shánět vlastní bydlení a teprve až ve chvíli, kdy máme pocit dostatečného materiálního zajištění, začít zkoušet štěstí s plozením dětí, je to leckdy dost marný nebo náročný boj.

Špatná životospráva

Věk není jediným rozhodujícím faktorem pro úspěšné početí. A netýká se to samozřejmě jen mužů – s přibývajícími lety se výrazně snižují šance i u žen. Obě pohlaví si navíc své snahy kazí způsobem svého života. O kouření už bylo napsáno mnohé a nespočet odborných studií potvrdilo jeho negativní vliv na pohlavní buňky. Ani alkohol jim příliš nesvědčí. A protože podle statistik mnohem více a mnohem častěji pijí právě muži, tak jejich spermie jsou velmi ohrožené. O nezdravé, přesolené, tučné a celkově nezdravé stravě, fast-foodech a nedostatku pohybu ani nemluvě. A vědci prokázali, že obézní muži mají mnohem menší šanci počít, protože v jejich těle se kvůli nadměrnému množství tuku tvoří víc ženských hormonů.

Přehřívání spermií

U mužů existuje další riziko, které ohrožuje počty i aktivitu spermií. Přehřívání. Leckdy se hovoří o nevhodnosti nošení slipů a doporučují se trenýrky nebo boxerky. Ale to není to nejhorší, co může muž svým spermiím udělat. Mnohem horší je používání tabletu nebo notebooku – pokud si ho nepokládá na stůl, nýbrž do klína, zvyšuje tím teplotu svých varlat a spermie velmi trpí.

Dalším rizikem je pravidelné saunování. Podle expertů jsou značným rizikem už dvě návštěvy týdně. Pokud se muž saunuje pravidelně, má sice silnější imunitu a zbaví se stresu, ale jeho šance na rozmnožení tím rapidně klesají.