Badyán, kurkuma, kozinec i česnek - čtyři bylinky pro zdraví

Mnozí lidé sází na vitaminy z lékárny, různé potravinové doplňky a ve chvíli krize, kdy už je začíná škrábat v krku, si naordinují bylinné čaje, citrusy či zázvor. Jenže to už je pozdě. Mnohem lepší je dávat si některé bylinky plné účinných látek, zejména antioxidantů, už s předstihem, tedy jako prevenci. Díky nim se vám všechny virózy vyhnou obloukem. A co víc, těmito „zázraky z přírody“ si můžete zajímavě zpestřit jídelníček, protože se rozhodně nejedná jen o čajové směsi.

Zázračný kozinec

Vcelku obyčejná luční květina, která mnohým neznalým může připomínat zvonky. Ale jedná se o kozinec, kterého roste po celém světě asi 3 000 druhů, přičemž v Česku jich najdeme v přírodě sedm. Jedná se o „kytičku“, která je účinným antioxidantem, takže v těle dokáže doslova vychytat volné radikály, chrání tělo před cizorodými látkami, účinný je i při léčbě rakoviny a všeobecně pomáhá při zvládání fyzické i psychické námahy. Proto pokud někde objevíte zejména kozinec blanitý, užívejte ho jako prevenci a klidně ho jakožto koření přidávejte i do svých pokrmů.

Koření kurkuma

Možná kurkumu běžně používáte při vaření k dochucování pokrmů. A možná vůbec netušíte, jak díky tomu prospíváte svému zdraví. V kurkumě najdete totiž takzvaný kurkumin, což je velmi účinný antioxidant. Tato přísada se doporučuje i lidem léčícím se s vysokým cholesterolem či astmatikům.

Badyánové zpestření

Už jste někdy ochutnali čaj s badyánem? Nebo kávu? Tato efektně vypadající hvězdička má velmi silné antioxidační účinky, takže chrání naše tělo proti cizorodým látkám a upevňuje naši imunitu – a navíc je skvělým zpestřením do nápojů i pokrmů.

Všelék česnek

I když si možná nepotrpíte na exotiku ani všelijaké bylinné přípravky, tak jednu věc pro své zdraví udělat můžete. Dát si denně stroužek česneku. Nejlépe syrového. To asi ten nejdokonalejší lék na všechny možné neduhy, který se dá užívat zejména jako prevence. Chrání proti virózám, posiluje imunitu, chrání střeva a je účinný proti střevním parazitům, likviduje plísně. A když už ho nechcete jíst syrový, snažte se ho aspoň přidávat do pokrmů při vaření.