Svá střeva si hýčkejte, a to i přírodní cestou

Péče o střeva není nikterak těžká. A abychom měli správné trávení a metabolismus nám bez problémů fungoval, nemusíme se ani nijak přespříliš snažit. Stačí jen dodržovat pár základních pravidel, která si brzy zažijeme a nebudeme nad nimi ani muset příliš přemýšlet. Stanou se běžnou součástí našich stravovacích návyků.

Hodně vlákniny

Pro správné trávení je zcela zásadní dostatečný příjem vlákniny. Někomu to nedělá problém, zato jiní nemají ve své běžné stravě vlákninu skoro žádnou. Je to tím, že jejich stravování se zakládá na mastných, tučných a přesmažených pokrmech, případně mlsají sladkosti. Zároveň takoví lidé většinou mají i nedostatečný pitný režim, v důsledku čehož mají i problémy se zácpou. Takže nechodí na toaletu tak často a mají problém s vyprazdňováním střev. Zato ti, kteří přijímají dostatek vlákniny a hodně pijí, nemají s vylučováním a stolicí sebemenší problém, stejně jako je neohrožují například hemeroidy.

Ochrana střev

Někteří lidé spoléhají na to, že jim střeva ochrání probiotika. To není vůbec špatný postup, protože je nemusíte konzumovat jen ve formě potravinových doplňků zakoupených v lékárně, ale přirozenou cestou je do těla dostáváte z určitých druhů jogurtů, kefíru, podmáslí či z kysaného zelí.

Pokud trpíte na průjmy a nemají jasnou příčinu, můžete na ně zkusit užívat anýz či anýzový čaj. Vhodný je i kmínový čaj.

Podrážděný žaludek zase skvěle zklidní kořenová zelenina či rýže. Pakliže víte, že po spořádání větší porce nebo těžšího jídla vám trávení dělá potíže, tak jim můžete předejít díky zázvorovému čaji, který si dopřejete těsně po obědě či večeři. A váš metabolismus vám poděkuje.