Dáváte přednost koupeli nebo se raději sprchujete?

 

Spotřeba vody

 

Málokdo si napouští úplně plnou vanu a nebo se sprchuje maximálně tři minuty. Navíc jsou různé velikosti van. A taky část objemu zabere naše vlastní tělo. U sprch taky není jen jediný model. Každá ze sprch má jiný průtok vody za minutu. Někdo má sprchových hlavic i několik. Když připočítáme i masážní panel, tak jak je to nakonec s tou spotřebou vody? Při plném komfortu ve sprše může být celková spotřeba na jedno sprchování klidně i vyšší než koupání ve vaně. Nebo taky ne.

 

Teplá voda

 

U spotřeby teplé vody je výsledek naprosto jasný. Vyhrává sprcha. Už jste si někdy zkusili pustit na hlavu stejně teplou vodu jakou si dáváte do koupele? Na sprchování nám i 40°C teplá voda přijde jako dostatečně teplá. Pro někoho s citlivou pletí dokonce už i horká. Ve vaně je tato teplota ovšem příjemný standart. Pro relaxaci ve vaně volí většina lidí vodu ještě o něco teplejší. I při stejném množství celkově spotřebované vody tak sprcha jednoznačně ušetří.

 

Kdy je vana výhodou

 

Vana je výhodnější v bytě s malými dětmi. Je mnohem snazší je vykoupat než osprchovat. To by potvrdil jistě každý, kdo děti měl nebo má. U bydlení na pronájem je to jednoznačné. V celoevropském měřítku jsou pronájmy bytů s vanou vždy o něco dražší než když mají jen sprchový kout. Především ženy dávají koupelně s vanou přednost. Přitom mnoho lidí vanu ke koupání využívá jen občas. Někdo i jednou dvakrát za měsíc nebo dokonce párkrát do roka.

 

Ideálním řešením doma je tak mít k dispozici obojí. Vanu i sprchový kout. Při nedostatku místa jsou možné využívat vany se sprchovou zástěnou. Ovšem i ty mají při výčtu výhod i své nevýhody. Stáří, snížená pohyblivost nebo třeba úraz. To jsou jen některé z faktorů, které i ze sprchovací vany dokážou udělat nevýhodu. Ale i přes tohle všechno se žádný milovník koupelí své vany nevzdá. A proč taky. Důležité je mít možnost udržovat čistotu svého těla a až druhořadé je jakým způsobem.