Pes pomáhá zlepšovat i uchovat duševní zdraví

Velkým strašákem stáří je demence, Alzheimerova choroba či Parkinsonova choroba. Jak mozek stárne, tak se jeho schopnosti přirozeně snižují, a pokud ho už od mládí netrénujeme a řádně se o něj nestaráme, tak se stává to, že ve vyšším věku nám začne vynechávat paměť a přemýšlíme úplně jinak než mladí lidé s ještě plně aktivním mozkem. Bohužel, řada z nás to bere jako přirozené a myslíme si, že s tím nemůžeme nic dělat. Ale to není pravda a vědci opakovaně potvrzují, že pokud se o mozek od mládí dobře staráme, tak se nám to ve stáří plně vrátí a budeme v mnohem lepší mentální kondici než ti, kdo svůj mozek zanedbávali jako nějaký nedůležitý orgán, se kterým není potřeba nijak pracovat.

Aktivujte mozek

Tušíme, jak můžeme svůj mozek trénovat, aby pracoval lépe. Jsou to takové obecně známé a stále opakované poučky, na které ale řada z nás přesto nedbá. Hodně čtěte, luštěte křížovky a jiné hlavolamy, učte se i ve vyšším věku, snažte se aspoň něco si zapamatovat a jen si vše nepsat, nespoléhejte pouze na chytré technologie, diskutujte a snažte se kriticky přemýšlet, nevyhýbejte se společnosti jiných lidí a aktivně s nimi komunikujte. Způsobů, jak udržet mozek v dobré kondici, je nespočet – a každý si může najít ten svůj, který ho bude bavit a který pomůže.

Pomůže i pes

Nedávno se objevila japonská studie tamních vědců, kteří zjistili, že v lepší mentální kondici jsou staří lidé, kteří mají nebo v minulosti měli psa. Může to znít zvláštně, ale potvrdili, že mozek u těchto lidí i ve vyšším věku pracuje lépe. Ostatně, psi fungují i jakožto terapeutičtí pomocníci a dokážou pomáhat také seniorům, takže na tom skutečně něco může být. Proto pokud se děsíte, že ve stáří vás budou postihovat výpadky paměti a nebudete moci dobře fungovat po mentální stránce, udělejte preventivní opatření včas – pořiďte si psa (pokud samozřejmě máte kapacity starat se o něj a chcete ho). Bohužel, u koček se nic podobného zatím nepotvrdilo.