Nejlepší přírodní lék na depresi? Sport

Cvičení (ať už jde o běhání, chůzi, plavání nebo urputné docházení do posilovny) považujeme jen za efektivní nástroj, který nám pomůže dostat se do kondice, shodit nadbytečná kila a zformovat postavu. Jakmile se nám podaří docílit výsledku, který zamýšlíme, většinou ustáváme a sportujeme méně často, až s tím přestaneme úplně. A leckdo skončí ještě mnohem dříve, protože ho to prostě nebaví. Tito lidé – plus lidé, kteří necvičí vůbec – si neuvědomují, že sport je pro nás mnohem cennější a měli bychom se mu věnovat pravidelně a celý život. A to i když ho z duše nenávidíme a jsme od přírody nenapravitelnými lenochy.

Nedoceněné antidepresivum

Současná světová situace zapříčinila smutný fakt, že čím dál více lidí shání terapeutickou a psychologickou pomoc, potýkají se s úzkostmi a depresivními stavy. Bohužel mají pocit, že jedinou jejich spásou jsou léky. Jenže každý lék má i své vedlejší účinky, vzniká na nich závislost – a když je vysadíte, potýkáte se také s problémy. Každý lékař vám přitom řekne, že skvělým antidepresivem je právě sport. Není samospásný, ale když už se chcete se svými psychickými problémy léčit u odborníka, tak ten vám jistě jako součást terapie doporučí i pravidelný pohyb. A není to jen divný výmysl, skutečně to funguje.

Vyplavování hormonů

Nezáleží na tom, jakým způsobem se budete hýbat. Stačí i obyčejná procházka, nejlépe třikrát až pětkrát týdně po dobu minimálně půl hodiny. Při jakémkoliv trvalejším pohybu, který se dá nazývat cvičením, v těle dochází k mnoha podivuhodným procesům. Jedním z nich je to, že se do krve vyplavují různé hormony, zejména endorfin (nazývaný také hormon štěstí). Díky tomu se vám podaří zapomenout na negativní myšlenky, zmizí strach i stres, uklidníte se, lépe se soustředíte, jste spokojenější. A když se tomu budete věnovat pravidelně, tak se lépe naučíte zvládat stresové situace i v běžném životě. Což se vždy hodí umět a stačí k tomu tak málo.