Zvládněte období alergií snáze

Alergičtí můžete být prakticky na cokoliv. Někomu nesedí určitá složka stravy, někomu vadí pyl, jinému zvířecí srst, u dalšího se objeví alergická reakce na léky. Alergiků je v naší společnosti zkrátka spoustu. Ale zatímco některým alergickým reakcím můžete předejít jednoduše tak, že se vyhnete již odhalenému alergenu, u jiných to nejde.

Typickým příkladem je alergie na pyl a na různé kvetoucí rostliny, traviny a další. Zejména v období jara se tomu alergik neubrání ani venku ani doma. Není úniku. A jaro se tak pro tyto lidi stává peklem na zemi.

Babské rady

Nejspíš už jste od svého lékaře dostali různé medikamenty, které vám dokážou alespoň trochu ulevit. Víte, kdy chodit ven, kam nechodit, čemu se vyhýbat. Ale i tak vám pylové alergeny pravděpodobně ničí život až do brzkého léta. Existují ovšem určité babské rady, které vám mohou ulevit. A pokud jste je ještě nezkoušeli, určitě se to vyplatí – i kdyby vám totiž nepomohly na alergii, většinou jde o velmi zdravé nápady a potraviny, které váš organismus ocení.

Karotenoidy

Některé vědecké studie naznačují, že tlumit projevy alergie na pyl pomáhají karotenoidy. Jedná se o speciální látky, které najdete nejen v mrkvi, ale třeba i v dýních nebo celeru. A nacházejí se také v kurkumě.

Speciality z tropů i z tuzemska

Další úlevu vám může přinést pojídání ananasu. Což je nejen dobré, ale i zdravé ovoce. V něm je cenný právě enzym bromelain, které pomáhá tlumit obtíže. Dále si můžete dopřát kustovnici, kapary nebo karob. Z tuzemské produkce by vám mohla ulevit cibule, česnek, chřest, libeček, bez černý nebo třeba listy z ředkve.