Zapomínání se nemusíme děsit. Jen je potřeba trénovat mozek

Jakmile začneme občas zapomínat některá jména nebo názvy, nejprve nás to pobaví a začneme chrlit poznámky, že „to je ten Němec“. Ale častější zapomínání už většinu z nás dokáže pořádně vyděsit. Skutečně nás začíná trápit některá z obávaných nemocí, při nichž degeneruje mozek a nakonec nás připraví o šanci přemýšlet normálně?

Někdy se samozřejmě stává, že Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba postihnou už i mladé lidi. Většinou je to ale dominanta stáří. Takže pokud vám čím dál častěji začnou vypadávat slova, názvy, jména či data, nemusí zdaleka jít ještě o nejhorší. Naopak, někteří vědci tvrdí, že zapomínání je naprosto přirozené, protože mozek není stroj, samovolně se občas snaží „očistit“ od nepodstatných informací a pouhý fakt, že občas něco zapomeneme, značí, že mozek funguje – nikoliv naopak.

Procvičujte mozek

Je ale jasné, že se nám nebude líbit, když zapomínáme. Je to dost nepraktické a omezující. Takže pokud těmto „výpadkům“ chcete zabránit, je potřeba začít proti nim aktivně bojovat. A to vlastními silami, vlastní vůlí, svým odhodláním. Je potřeba začít mozek trénovat a pečlivě se o něj starat, aby se zase dostal do kondice a vydržel v ní až do vysokého věku.

Stejné jako cvičení

Trénink mozku se v mnoha ohledech neliší od trénování těla. Pokud chcete být v kondici, musíte o své tělo pečovat, cvičit, pravidelně se hýbat, zvyšovat zátěž a pokoušet se nevypadnout z nastoleného tréninkového plánu. Jen tak budete fit a tělo vám bude moci dokonale sloužit ve všech oblastech vaší činnosti.

U mozku je potřeba postupovat stejně. Pokud chcete, aby byl ve všech ohledech zcela funkční a „nevynechával“, je potřeba zapracovat na tom. Musíte ho procvičovat v oblasti myšlení, logiky, soustředění, paměti. Dávat mu průběžně a čím dál těžší úkoly. V podstatě se musíte vrátit do školních lavic a zaměstnávat mozek natolik, aby nedostal šanci zlenivět.

Odložte technologie, vezměte papír

To, co našemu mozku škodí snad nejvíc, je spoléhání se na moderních, chytré technologie. Pokud necháme počítače a telefony, aby přemýšlely za nás, náš mozek toho ihned využije a přestane se snažit. Je tedy potřeba naučit se pracovat bez těchto moderních „pomocníčků“.

Namísto GPS navigace si vezměte papírovou mapu, namísto kalkulačky papír a tužku, namísto rychlých odpovědí z internetu pátrejte v paměti. Logika, paměť a přemýšlení se dají podporovat pomocí různých kvízů, hádanek a křížovek. Pomáhají i společenské hry, kontakt s dalšími lidmi, rozhovory, čtení, rozvíjení kritických názorů nebo učení cizích jazyků.

A jen pokud se budete skutečně snažit svůj mozek neustále zaměstnávat a rozvíjet, bude v dokonalé kondici a poslouží vám bezchybně v jakémkoliv věku.