Kosmetiku vybírejte pečlivě. I tu dětskou

Leckdo spoléhá na to, že kosmetické přípravky s označeními „přírodní“, šetrné“, „bio“, „netestované na zvířatech“, „pro citlivou pleť“ či „dětské“ jsou tím nejvhodnějším, co na naši kůži můžeme nanášet. Jenže ne vše, co nám výrobci slibují na etiketách, je pravda – někdy jde jen o promyšlený marketingový tah. A my jim to věříme. Než sáhnete po výrobku, který na první pohled vypadá jako ten ideální, pečlivě se nad jeho koupí zamyslete.

Důležité je neřídit se při nákupu kosmetiky jen cenou. Už dávno neplatí, že ta nejdražší kosmetika je nejkvalitnější a ta nejlevnější je plná škodlivin a zcela nefunkční. Někdy může být i ten nejobyčejněji vypadající výrobek s velmi nízkou cenou mnohem účinnější než předražené značkové produkty. Cena zde není vůbec vypovídající. Stejně jako nespoléhejte na billboardy, reklamy v televizi a inzerci v časopisech – zde platí to, že kdo na to má, ten své výrobky lépe propaguje a zviditelňuje a snadněji je tak „vnucuje“ zákazníkům. Reklamní kampaň o kvalitě a účinnosti neříká vůbec nic.

Pozor na škodliviny

U každého výrobku, který neznáte a kupujete ho poprvé, se dívejte na jeho složení. I když už ho používáte pět let, neznamená to, že vám nemůže tajně škodit. Pokud totiž zjistíte, že obsahuje parabeny, BHA, ftaláty, formaldehydy a podobné složky, tak je to přesně ten výrobek, který obsahuje pro zdraví nevhodné látky a neměl by vůbec být v prodeji. Takovým produktům se radši vyhýbejte a už vůbec je nedávejte svým dětem.

Důležité je množství

V tom, co značí jednotlivé složky vaší kosmetiky, se vyzná snad jen skutečný odborník nebo chemik. Leckdy jde totiž skutečně o názvy různých chemických látek a sloučenin. Některé jsou zcela neškodné, jiné škodí v nadlimitním množství – a některé neškodí dospělým, ale mohou ublížit dětem. Proto je úplně nejlepší udělat si domácí přípravu, vypsat si seznam škodlivých a potenciálně škodlivých látek a při studiu etiket kosmetických výrobků hledat, jestli je obsahují a v jakém množství. Zaměřte se hlavně na přípravky pro děti, protože dětská pokožka je mnohem citlivější a snadno můžete použitím nevhodného přípravku dětem způsobit ekzém či jiné trápení.

Pozor si dávejte hlavně na konzervant Phenoxyethanol, který je nebezpečný ve větším množství a ubližuje zejména dětem. Nevhodná je také dětská kosmetika s kyselinou ethylendiamintetraoctovou. A úplně se vyhněte přípravkům s obsahem BHA neboli s butylovaným hydroxyanisolem.