Otužování a posilování jsou zdravé. Pokud to s nimi nepřeháníte

.

Pokud jste propadli posilovnám, za každého počasí chodíte běhat a tréninky se staly jediným smyslem vašeho života, měli byste se nad svým chováním zamyslet. Nepřeháníte to zbytečně? Cvičit je samozřejmě zdravé, pohyb na čerstvém vzduchu pomáhá našemu tělu, ale jak se tak říká – čeho je moc, toho je příliš. Pokud totiž cvičíte s rozumem a nepřepínáte se, tak to vašemu zdraví prospívá a posilujete tím nejen své svaly, ale i imunitu. Na druhou stranu, pokud cvičením tělo jen vyčerpáváte, nedopřejete mu dostatek odpočinku na regeneraci a ve snaze vypadat dokonale v tom neustáváte, imunitu si naopak oslabujete. Je pak i pravděpodobnější, že takto „šílení“ sportovci se virózou či respiračním onemocněním nakazí mnohem častěji než ti, kteří cvičí s mírou.

Správné otužování

Stejně tak otužování je velmi zdravou činností. I lékaři vám ho s radostí doporučí, můžete ve sprše střídat chladnou vodu s teplejší, můžete se zamilovat do koupání se v přírodních koupalištích. Ale opět – zdravé je to jen do určité míry. Pokud tomu propadnete a bezhlavě se budete vrhat do každé ledové vody, kterou v zimě najdete, můžete si tím ublížit. A pokud následky nepocítíte hned, projeví se to jako dlouhodobé oslabení vaší imunity. Pokud se tedy rozhodnete otužovat tím způsobem, že si napustíte vanu studené vody a v ní si budete hovět za každou cenu, brzy pochopíte, jaká to byla osudová chyba.

S rozumem

Pokud chcete být v kondici, odolat onemocněním a být i v psychické pohodě, měli byste se všem svým činnostem věnovat s rozumem a s mírou. Nejdřív nad nimi přemýšlejte a teprve pak konejte. A pokud vám u toho nebude příjemně, nedělejte to. Pokud něco děláte z donucení a s nechutí, stejně u toho nevydržíte. Přitom to vždy jde dělat jinak a tak, aby vás to bavilo – a to ať už jde o správné cvičení, stravování či otužování.