Vstávejte se sluncem, nabije vás to energií

Může to znít zcela zcestně – proč byste měli brzy vstávat, když nemusíte? Úplně přece stačí to nenáviděné vstávání do zaměstnání, tak proč se s ním trápit i jindy? Vždyť jediné, o čem celý týden sníte, je sobotní vyspávání a lenošení. Jenže i když máte pocit, že právě tohle dospávání vás nabije energií, jste na omylu. Podle vědců vám totiž mnohem víc prospěje, pokud vstanete brzy – a to znamená co nejčasněji.

Nabijte se sluncem

Některé meditační techniky, jóga a další duchovně založená cvičení se specializují mimo jiné i na cvičení při východu slunce. Nejen, že je to fascinující zážitek, ale pak se cítíte úplně nabití energií a i přes časnou hodinu můžete normálně fungovat dál – pokračování v přerušeném spánku nepřichází v úvahu. Je to vlivem slunečního světla, které nastartuje náš organismus a pochody v něm. Proto když se donutíte vstát brzy (a nemusí to nutně být spolu se sluncem, protože to v létě vychází skutečně časně), zjistíte, že prvotní únava vzápětí opadne a světlo do vás doslova nalije energii.

Delší dny

V zimě se nám skoro nepodaří vstávat za světla – slunce vychází pozdě a zapadá brzy, takže část dne trávíme ve tmě. Proto většina z nás v zimě i déle spí. Od jara do podzimu a speciálně v létě bychom ale měli využít dlouhých slunných dnů, přestat lenošit a zkusit naplno využít celičký den. Dokud svítí slunce a je denní světlo, bude se vám fungovat dobře, i když vstanete brzy. A večer, když si zrekapitulujete svůj den, na sebe budete hrdí, kolik jste toho stihli. A když budete po tom celodenním maratonu unavení? Nikdo vám nebrání jít spát v rozumnou večerní hodinu, spánek tělo potřebuje a dopřát mu ideálních osm hodin není až tak složité – stačí jen chtít.