Jak uskladnit cukroví, aby dlouho vydrželo

Předvánoční čas bývá spojen hlavně s adventními přípravami. A většině českých domácností v tu dobu vládne pečení cukroví. Leckdo peče i deset či více druhů, a to až s měsíčním předstihem před Vánoci. Víte ale, jak správně cukroví uskladnit, aby vydrželo co nejdéle i po Vánocích?

Obvykle se začíná péct kolem Mikuláše, zhruba týden před Vánoci většina lidí připravuje krémy do napečeného cukroví a ve stejný čas se dodělávají i nepečené druhy, které nemají takovou trvanlivost. A pak už se jen těšíme, až si na všech těch nazdobených dobrůtkách pochutnáme (a pak budeme hořce litovat, že jsme toho zase snědli tolik a přes svátky přibrali několik kil). Ale kam a jak nejlépe cukroví ukládat?

Do chladu a sucha

Kdo bydlí v panelákovém bytě, má to s ohledem na uskladnění cukroví obvykle mnohem složitější než lidé, kteří mají vlastní dům a k němu i sklep. Zvlášť pokud napečete hodně cukroví, musíte vyřešit problém s uskladněním. A pokud to uděláte špatně, cukroví se během pár týdnů pokazí a už nebude vhodné ke konzumaci.

Odborníci doporučují uskladňovat ho na místě, kde je teplota okolo 5 °C. Mělo by tam zároveň být sucho, protože vlhkost by mohla zapříčinit vznik plísní. Mražení cukroví hned (během prvních dnů) po jeho napečení není dobrý nápad, protože sice vydrží a nepokazí se, ale nestihne vhodně zkřehnout.

V čem ho uskladnit?

Další otázkou je, do čeho cukroví dát? Klasikou jsou papírové krabice, ale ne vždy jich máme k dispozici dostatek. Úplně stejně poslouží plechové dózy, které je vhodné vyložit papírovými ubrousky či papírovými kuchyňskými utěrkami. Někdo dává cukroví i do plastových dóz a i do nich je ideální dát nejprve ubrousky a přikrýt pak jimi i cukroví.

U nepečených druhů cukroví se doporučuje zabalit je do alobalu, případně vyložit krabice či dózy právě alobalem (ten navíc výborně poslouží i pro uskladnění vánočky a zachování její čerstvosti po několik dní).

A když vám po Vánocích zbývá opravdu hodně cukroví? Můžete ho klidně zmrazit a pak ho postupně vyndávat během roku, protože mrazem je zakonzervováno a stále bude chutnat jako čerstvé. Bát se nemusíte ani máslových krémů – i ty mražení celkem úspěšně zvládají.