Nejen houby. Les pomáhá léčit duši i tělo

Češi jsou proslulým národem houbařů, a i proto se není čemu divit, že v tomto ročním období je v lesích plno lidí. Ale houby nejsou to nejdůležitější, co můžeme v lese najít. Vydejte se tam především podpořit své psychické i fyzické zdraví.

Už jen to, že jdete na houby, je zdravé. Projdete se a chůze je jedním z nejlepších druhů pohybů, které doporučují i odborníci na hubnutí či lékaři. Svižnější chůze je ještě lepší, ale hledáte-li houby, tak jdete spíš pomalejším tempem. Nicméně v lese se procházíte hodinu, dvě či více, takže pro vaši kondici je to i tak velmi přínosné.

Úžasný vzduch

Procházka v lese je doporučována zejména lidem, kteří trpí problémy s dýcháním. Pro plíce snad neexistuje lepší prostředí než je právě les. Je tam spousta stromů, travin, keřů a dalších rostlin, které ve velkém množství produkují kyslík a naše tělo ho velmi ochotně přijímá. Procházka lesem vás tedy zbaví únavy, mnohem lépe se vám dýchá, cítíte se lépe, lépe se vám přemýšlí, opadne z vás stres. Pacienti s plicními problémy mohou mít les namísto lázní. A to v jakémkoliv ročním období.

Dary přírody

Les poskytuje i nespočet plodů, které můžeme sbírat nebo trhat. Nejde zdaleka jen o houby, ale dají se sbírat maliny, ostružiny, lesní jahody, borůvky nebo brusinky. Zvlášť poslední dva druhy jsou pro naše zdraví neocenitelné, dají se po sběru zmrazit a vydrží vám tak po celý rok. V borůvkách najdeme vitaminy A, B a C a také draslík, železo nebo hořčík. Brusinky obsahují vitaminy A, C a E, jsou významným antioxidantem, působí protizánětlivě a je v nich i hodně vlákniny.

Objímání stromů

V neposlední řadě můžete využívat procházky lesem i k načerpání energie a životní síly podle některých ze starých orientálních léčitelských umění. Podle některých můžete objímat stromy, podle jiných vám energii dodá meditace, cvičení jógy nebo podobná aktivita. Načerpat energii můžete ale také jen pomalou procházkou, u které budete les vnímat naplno všemi smysly.