Jsou dny, kdy se vám cvičit nechce. Zkuste se motivovat trochu jinak

Zkraťte trénink

Rozhodně není pravidlem, že by každý jeden trénink měl trvat hodinu. Existuje doporučení, kolik minut za týden bychom se měli hýbat, ovšem to je samozřejmě také jen obecné. Záleží vždy na vašem stavu, věku i kondici. Pokud však máte náročné období, kdy vám na cvičení moc energie nezbývá, naplánujte si raději několik kratších tréninků během týdne místo křečovitého držení se hesla "musím cvičit za každou cenu hodinu denně". Díky kratšímu tréninku bude spokojené vaše tělo, ale i mysl. Navíc se budete moci pořádně soustředit na jednu část těla či komplexní aktivitu, namísto složitých dlouhých tréninků.

Správná hudba pomáhá

Hudba v tom správném tempu vás může skvěle podpořit. Nejlepší volbou pro zvýšení chuti cvičit je hudba v tempu 170–190 úderů za minutu. Takto rychlá hudba může snížit vnímanou únavu a přináší i další benefity - pravděpodobně díky tomu, že hudba je vnějším stimulem, který blokuje vnitřní podněty, jako je například únava. Vaše oblíbená muzika vás může rozptýlit od nepříjemných emocí a pomůže vám soustředit se na trénink.

Usmívejte se

Na první pohled se může zdát, že se jedná o hloupou radu, ovšem možná vás překvapí, co takový úsměv dokáže. Bylo totiž prokázáno, že běžci, kteří se během sportu usmívali, potřebovali méně kyslíku, běželi efektivněji a cítili menší únavu. Úsměv má navíc také psychologický účinek, přeci jen se jedná o emoci štěstí.

I když nemáte zrovna náladu se usmívat, vyzkoušejte to už jen pro lepší trénink. Třeba vám to nakonec opravdu zlepší náladu. A i kdyby vám to hned nešlo, usmíváním alespoň omezíte svalové napětí a díky tomu se váš trénink nebude zdát tak náročný.

Někdy se vám do cvičení prostě nechce, proto je důležité nastavit mysl tak, abyste trénink brali jako odměnu nebo jako příjemný čas jen pro sebe. Pohyb je pro naše tělo důležitý a měli bychom se k němu umět také snadno motivovat.