Milujete svíčky? Využijte doma i jejich vůní

O takzvané aromaterapii už jste možná i mnohokrát slyšeli a četli. Je to velmi intenzivní způsob, jak se můžete uklidnit, přijít na jiné myšlenky, zbavit se stresu, a to vše díky vůním. Aromaterapie ale může lidem pomáhat i s mnoha jinými problémy. A zvlášť v čase kolem Vánoc, kdy lidé rádi doma zapalují svíčky, mohou využít právě ty vonné, aby sami sobě prospěli.

O tom, že nás vůně může uklidnit, není třeba šířeji psát. To všichni už dávno víme. A nemusí se jednat o umělé aroma, stačí najít nějakou příjemnou přirozenou vůni – přivonět si k růži, nasát vůni čerstvě posekané trávy, cítit slanost moře, ucítit po příchodu domů vůni večeře. Vůně mají nepopiratelný vliv na naši psychiku i na naše emoce. A podle odborníků si díky nim můžeme prospět také v mnoha různých dalších oblastech – třeba díky nim povzbudit své libido.

Provoňte svůj domov

Abyste zažili, co vše s vámi dokáže udělat intenzivní vůně, můžete si nakoupit různé vonné svíčky nebo si pořídit aroma lampu a vonné oleje. Je potřeba pořídit si celé spektrum vůní a navozovat si jimi tu správnou atmosféru, právě když to potřebujete. Na trhu jich je tolik, že se v nich zpočátku možná ani nevyznáte a půjdete doslova naslepo. Ale i toto zkoušení a testování vám může přinést mnoho pozitivních prožitků.

Co vůně dokáže?

Ke klasickým vánočním vůním sice patří vanilka a skořice, ale dejte občas šanci i změně, která vás může příjemně překvapit. Velmi příznivé účinky má třeba máta – pokud jste nachlazení, dokáže vás její svěžest zbavit ucpaného nosu a lépe se vám bude dýchat. Kromě toho pomáhá napravit i trávicí potíže a je prokázáno, že ulevuje od svědění kůže.

Vůně jasmínu vám pomůže najít ztracenou vášeň ve vztahu, ale pomáhá i ženám, které trápí menstruační bolesti. Růžové aroma zase umí zlepšit paměť a pomůže vám lépe se soustředit. Levandule má prokázané uklidňující účinky a zmírňuje bolesti hlavy. A třeba černý pepř má pozitivní vliv na krevní tlak a zbavuje bolesti.