Jaro pomáhá i vaší psychice, deprese a úzkosti díky němu mohou mizet rychleji

Jednou z variant je odborná pomoc psychologa či psychiatra. Jenže o terapie je poslední dobou takový zájem, že než vás odborník přijme, může to trvat měsíc i déle. To je pro lidi ve špatném psychickém stavu tragická zpráva – potřebují pomoc teď hned a "už včera bylo pozdě". Proto vám v současné situaci nezbývá než pokusit se pomoci si sami. Nebo požádat o pomoc a podporu své nejbližší.

Vyjděte ven

Když je vám pod psa, jste většinou zalezlí doma, nic se vám nechce dělat, všechny povinnosti odsouváte, s nikým se nechcete bavit, chcete se jen utápět ve své samotě. A to je právě to nejhorší, co můžete dělat. Pak je vám totiž ještě hůř. Musíte se odhodlat, překonat se, snažit se zvítězit nad depresí, úzkostí – prostě nad tím, co vás tak sžírá.

Podívejte se ven z okna, jaké je už krásné počasí. Troufněte si vyjít ven, někam do přírody, na procházku, nadýchat se čerstvého vzduchu, cítit vítr ve vlasech a sluneční paprsky ve tvářích, hýbat se, protáhnout si ztuhlé svaly. Pohyb na čerstvém vzduchu má prokázaný pozitivní vliv na vaši psychiku.

Pracujte na tom, co vás baví

Práce zahání černé myšlenky, povzbudí vás, zvedne náladu, dodá vám dobrý pocit z kvalitně odvedené činnosti. Jaro je pro to ideální – zvlášť pokud máte zahrádku. Buďte na ní, kdykoliv je to možné. A mezitím dělejte to, co máte rádi, čtěte si, dejte si kávu pod altánem, zavolejte přátelům. Nebojte se také udělat si prostředí kolem sebe krásné, aby se vám v něm dobře žilo – přestavte nábytek, pověste na stěnu obraz, kupte si květinu. To vše na naši psychiku působí jasně pozitivně a udělá vám to líp. A i drobné pokroky se počítají, takže postupně se budete cítit lépe a lépe.