Květiny, koberce, plísně - doma vás toho ohrožuje víc, než čekáte

Existují odolní jedinci, kteří mohou žít ve špíně a nepořádku a nic to s nimi neudělá. A pak existují citliví lidé, kterým stačí setkat se s mikroorganismy ukrytými v koberci nebo kteří si na návštěvě pohladí kočičku, a už to jede. Alergická reakce se navíc může objevit i po mnoha letech bezproblémového života. A pokud je to i váš případ a ještě jste nestihli vyhledat lékaře (což byste určitě udělat měli), poradíme vám, co vás možná trápí.

Neviditelní nepřátelé

Jako alergeny nejčastěji působí mikroorganismy, které žijí v našich domácnostech. Můžete denně vysávat, utírat prach, vyčesávat domácího mazlíčka, všechno dezinfikovat – a stejně můžete kýchat a slzet jako blázni a ne a ne to zastavit. Mikroorganismy, které žijí v našich domovech, totiž tak snadno nezničíte – určitě ne běžnými prostředky na úklid.

Nejvíc takových „potvůrek“ najdete v kobercích. Ale jsou i v postelích, lůžkovinách, stejně jako například i v záclonách či závěsech. Takže není v lidských silách zničit je. Proto pokud si myslíte, že právě toto trápí i vás, je jediná šance – odstraňte ze svého domova bytový textil, závěsy, pečlivě přeperte povlečení a použijte čisticí prostředky na koberce, které by měly zničit i mikroorganismy.

Květiny a mazlíčci

Pokud váš domov připomíná spíš holobyt, ale vás stále trápí alergie (která venku ustupuje), tak vás dráždí něco jiného. Nejprve se zaměřte na svého domácího mazlíčka, protože i v jeho srsti může žít mnoho mikroorganismů, které u vás mohou vyvolávat dráždění.

A když to není ani jím, tak se zamyslete ještě nad svými pokojovými květinami. Pokud máte nějakou novou, případně kvetoucí, tak je dost možná na vině právě ona. Zkuste ji odstranit a uvidíte, jestli to pomohlo.

Pokud už si nevíte rady, kontaktuje alergologa, který jako jediný dokáže určit přesnou příčinu vašich obtíží. I on vám ale poradí zásadní poučku – hodně větrejte a snažte se udržovat nízkou vlhkost vzduchu, což mikroorganismům nevyhovuje.