Škodíte večer nevědomky vašemu zdraví? Pozor na alkohol i obrazovku

Přes den pořád někde pobíháme, něco řešíme, nemáme obvykle na nic čas a vše je ve spěchu. Večer je dobou, kdy nastane konečně klid, s úlevou si sedneme na pohovku, zapneme televizi, dáme si nohy na stůl a nalijeme sklenku vína. A to je přitom možná to nejhorší, co pro své zdraví děláme.

Možná si říkáte, co je to za nesmysl. Čím nám může večerní relax škodit? Ten je naopak prospěšný, ne? Bohužel, není relax jako relax. Pokud se vaše večery skládají z koukání do monitoru, na obrazovku nebo displej telefonu, k tomu popíjíte alkohol a ponocujete, škodíte si víc než jakýmikoliv jinými zlozvyky. A i když se toto vaše škodlivé chování neprojeví hned, pocítit jeho důsledky můžete už za pár let .

Večerní alkohol

Alkohol není zdravý v žádnou denní dobu, to je jasné. Jenže do toho se říká, že sklenka vína denně či jedno pivo přeci nevadí - a že na nás mohou mít přesně opačné účinky. A kdy jindy si tyto nápoje vychutnat než večer, kdy je konečně klid a máme chuť si u nich odpočinout? I když pravidelný přísun tohoto druhu alkoholu v uvedeném množství může mít jisté pozitivní účinky na naše zdraví, je naopak také prokázáno, že pokud popíjíte večer, zároveň si tím i škodíte. Když si totiž dáte víc než sklenku, už se to stává zátěží pro játra, která se s alkoholem musí nějak poprat. A jelikož to musejí udělat v noci, může to narušovat váš spánek, vy pak nejste dostatečně odpočinutí a ráno se budíte bez energie.

Nejlepší přítel není obrazovka

Večery můžete trávit různými způsoby, abyste si odpočinuli a zapomněli na starosti. Ale většina z nás usedá k počítači, k televizi nebo si bere do ruky telefon. Chvilku to nevadí. Ale pokud tyto přístroje vypínáte až těsně před uléháním do postele, opět to narušuje váš spánek a procesy ve vašem těle. Podle expertů byste tyto přístroje měli odkládat a vypínat už hodinu před plánovaným spánkem. Pokud to neuděláte, modré světlo z nich vyzařující narušuje produkci hormonů v našem těle i procesy, které tělo v noci potřebuje provádět ke své dostatečné regeneraci.

Přehřívání organismu

V neposlední řadě děláváme večer tu chybu, že si doma zatopíme nebo se hřejeme u krbu či topení. Máme z tepla dobrý pocit, ale naše tělo méně. Organismus se může přehřívat, a když si k tomu dáme ještě horký čaj, tak vše završíme. Pokud teplo přetrvává i v noci, špatně se nám kvůli tomu spí, budíme se, hůř se nám dýchá. Proto je dobré zbytečně si domov večer nepřetápět, držet se maximálně 20 stupňů Celsia a klidně si večer ložnici ještě i vyvětrat pro větší přísun kyslíku a vlhkosti.