Slunce, káva nebo přátelé - každého dělá šťastným něco jiného

Zní to asi neuvěřitelně a možná si myslíte, že to není a nemůže být váš případ. Vy totiž nemáte čas chodit si užívat života, na několik hodin denně se věnovat svým koníčkům a utéct od toho všeho, co vás trápí a co musíte stihnout. Ale to ani není třeba. Život není snadný a nikdy nebude. Ale pokud víte, jak na něj vyzrát, tak to všechno můžete zvládat s lepší náladou, s větším množstvím energie, veseleji a hlavně v lepším psychickém a fyzickém zdraví. Stačí jen občas myslet sami na sebe a hned se vám svět bude zdát jako přívětivější místo k životu.

Slunce a káva

S příchodem jara se většině lidí zlepšuje nálada. Zatímco v podmračených dnech jsme více zachmuření a zádumčivější, s počínajícím jarem nás to doslova táhne ven. A to je dobře. Pokud denně strávíte aspoň pár minut na slunci, zlepší se tím vaše nálada, nadýcháte se čerstvého vzduchu a navíc do těla dostanete z přirozeného zdroje vitamin D (ale je samozřejmě třeba myslet na to, že se sílícím sluncem je nutné také používat ochranné krémy na opalování, abyste se nespálili).

Druhý zdroj vašeho štěstí a klidu v duši může být zcela prostý. Káva. Pokud ji máte rádi, neošizujte se o ni jen proto, že si myslíte, že na ni máte čas. Najděte si pár minut a bez vyrušování si vychutnejte svůj oblíbený nápoj. Nejen, že kofein vám dodá novou energii, ale díky té chvilce relaxu se budete hned cítit lépe a do dalších úkolů se pak pustíte s lepší náladou a větším odhodláním. Plus je prokázáno, že černá káva chrání játra i střeva.

Přátelé, rodina a příroda

Třetím trikem, který vám pomůže zachovat psychické zdraví, zahnat stres a uvolnit se, je trávení času s rodinou, případně přáteli. Nezanedbávejte je, a když už nemáte čas se s nimi setkat osobně, aspoň si zavolejte. I krátké popovídání vás uklidní, budete si moci ulevit od svých trápení a někdo blízký vám ukáže, že máte o koho se opřít, což je nesmírně důležité.

A za čtvrté neopomíjejte ani přírodu. I když bydlíte v centru velkoměsta, můžete si pořídit kus přírody k sobě domů – stačí pár květin. Pečujte o ně, kochejte se jimi, nechávejte je někde viditelně na očích. Nejen, že rostliny u vás doma zlepšují vzduch, protože produkují kyslík, ale je vědecky prokázáno, že když strávíte i jen pár minut denně v přírodě či s rostlinami, uklidní vás to, zklidní se vaše srdce a zbaví vás to stresu. Takže květiny by pro vás měly být víc než jen pokojovou dekorací.