Chuť do života si rozhodně nikým nenechte vzít

Někdo se s tím rozhodne bojovat, překoná předsudky a požádá o pomoc psychologa, psychiatra nebo terapeuta. To je sice skvělé řešení, ale někteří lidé se za své pocity stydí a k odborníkovi nejdou. A nebo by šli rádi, ale odborníci jsou tak přetížení, že jim volný termín nabídnou třeba až za tři měsíce. Proto je nutné naučit se bojovat se svými chmury a depresivními náladami sami. Není to nemožné a svůj boj můžete vyhrát, jen to chce pevnou vůli a vytrvat.

Vytvořte si rituály

Váš život a starosti se možná nezlepší. Ale vaše psychika a vaše pocity mohou. Můžete to všechno řešit s klidem, nadhledem, pozitivně naladěni. K tomu, aby jste se cítili dobře a byli nabití energií, je vhodné zavést si určité rituály. Dělat pravidelně něco, co vás potěší, u čeho si odpočinete, u čeho načerpáte nové síly. Může to být cokoliv. Dělejte několikrát denně to, co máte rádi a co vám dokáže zlepšit náladu. Dejte si třeba ráno šálek kávy a v klidu si ho vychutnejte. Odpoledne si dejte oblíbený čaj a relaxujte u něj s časopisem nebo knihou. Večer se věnujte třeba nějakým ručním pracím, které vaše myšlenky odvedou jinam a uklidní vás. Neopomíjejte pobyt venku – slunce a čerstvý vzduch vás dokážou přivést na jiné myšlenky, stejně jako pohyb. Zkrátka dělejte co nejčastěji to, co vás těší, a váš život hned bude lepší.

Smát se a odpočívat

K tomu, abyste se cítili dobře, jsou důležité zejména dvě věci – umět odpočívat a umět se smát. Pokud víte, že už se skoro nesmějete, nerezignujte a naopak s tím něco udělejte. Scházejte se s přáteli, pusťte si nějakou komedii, hrajte si s dětmi. To vše vám vykouzlí úsměv na rtech a bude vám rázem veseleji.

Zadruhé je důležité umět odpočívat. Tedy nejen spát v noci, ale relaxovat i přes den. Jen se pořád někam nehonit, ale umět se i zastavit, třeba jen na deset minut – a užít si té volné chvíle. Pak se vám bude fungovat o to lépe.