Myslíte to se zdravější kuchyní vážně? Je čas vyměnit obyčejnou troubu za parní

Nahradí parní trouba klasickou troubu?

Možná jste o parní troubě už někdy přemýšleli, ale nevěděli jste, jestli nebudete potřebovat zároveň i svou obyčejnou troubu? Budeme upřímní, podobně jsme přemýšleli i my, než jsme se pustili do zjišťování, co vlastně parní trouba je. Abychom vám ušetřily pátrání, rovnou vám řekneme, že i když si pořídíte parní troubu, můžete ji používat úplně stejně jako svou současnou. Pokud ale na ní jednou zapnete příslušný program s párou, ke klasickému pečení se už nevrátíte.

Rozdíl mezi klasickou a paní troubou tedy není v tom jak funguje, ale jaké funkce má navíc. Můžete je používat a vařit například jenom v páře, nebo zkusit kombinované programy. Díky kombinaci páry a klasického pečení získáte pokrmy, které chutnají jako pečené, ale zůstanou šťavnatá jako byste je připravovali v páře.

Co můžete v parní troubě vařit

V parní troubě můžete připravit všechno to, co jste doposud pekli ve své klasické troubě. Navíc ale můžete připravit pokrmy, které se spíš vaří v páře, než pečou. Můžete si tedy pustit zeleniny, rýže, ale trouba zvládne i např. kynuté knedlíky. Vše záleží na zvoleném programu.Jak už jsme ale řekli, největší kouzlo je v kombinaci. Díky kombinaci klasického pečení můžete připravit třeba pečené maso, nebo rybu a přitom se nebát, že pokrm vysušíte. Při pořízení parní trouby budete muset sáhnout hlouběji do kapsy, ale díky tomu získáte prakticky dvě zařízení současně a navíc obvykle parní trouby disponují dalšími funkcemi. Jako takový základ bude prakticky vždy součástí trouby teplotní sonda, nebo programy pro automatické vaření. Kombinací pečení a páry se tedy nemusíte bát, vše obstará trouba a zajistí jak vhodné množství páry, tak i okamžik kdy má pečeni upéct kůrčičku.

To ale mluvíme o parních troubách, které disponují parním výměníkem. Na trhu najdete i trouby levnější, kde se o produkci páry postaráte sami. Buď před začátkem pečení, nebo v jeho průběhu, prostě do trouby nalejete vodu. Horká trouba už se postará o zbytek a vlhkost udrží uvnitř. U těch levnější ale nepočítejte s plnohodnotnou náhradou páry, jídlo sice bude stát za to, ale knedlíky v ní nepřipravíte.

Čím vám tedy parní trouba pomůže s hubnutím?

V první řadě to bude tím, že narozdíl od hrnce, nezůstane zavřená v komoře. Trouba je vždy připravená v kuchyni a stačí ji jen zapnout, žádné chystání, vytahování a potom zase sklízení. Zkrátka jen zvolíte program a vaříte v páře.

Další bod bude možná trošku subjektivní, ale pokrmy z parní trouby prostě chutnají lépe. Nejsou rozvařené, mají strukturu a i barvou vás lákají k ochutnání. I když tedy zelenině příliš neholdujete, možná ji díky páře přijdete na chuť.

A v neposlední řadě to bude o dietnosti připravovaných pokrmů. Díky přítomnosti pár můžete vařit takřka bez tuku. Pro chuť jej samozřejmě přidat můžete, ale přítomnost vlhkosti V troubě zajistí, že se nic během pečení nepřipálí. A to ani kdyby jste nepoužili ani lžičku tuku.

Taková plněná dietní sekaná z parní trouby je zkrátka něco co si zamilujete.