Nepodléhejte tlaku svého okolí. Zvládnete to i sami

Lidé jsou často kritičtí a rádi ostatní pomlouvají. Nebo jim aspoň s oblibou mluví do života. Proč by se měli měnit oni sami, když mnohem pohodlnější a zábavnější je rýpat do ostatních a neustále jim opakovat, co by měli dělat lépe, co dělají špatně a čím sobě nebo ostatním škodí. Je snadné psychicky někoho zdeptat, nahlodat ho a přesvědčit ho, že je v nějakém ohledu skutečně špatný a měl by s tím rychle něco dělat, jinak to s ním brzy špatně skončí. A ten, kdo je takovému tlaku svého okolí dlouhodobě vystavený, většinou nedokáže odolávat donekonečna a jednoho dne praští do stolu a rozhodne se, že ty zlaté rady svých přátel a příbuzných poslechne a změní se. Jenže ne vždy to vyjde a ne vždy je to ku prospěchu. To, že vám někdo radí, totiž ještě neznamená, že radí dobře.

Vlastní vůle a motivace

Netvrdíme, že to s vámi vaše okolí myslí špatně. Možná jim na vás skutečně záleží a možná opravdu vidí, že si nějakým svým jednám škodíte. Mají upřímnou snahu vám pomoci. Jenže dokud to nebude vaše vlastní motivace, ale půjde jen o podlehnutí tlaku okolí, nemůže se to povést. Je to podobné, jako když alkoholika jeho příbuzní donutí jít se léčit, ale on se doopravdy alkoholu vzdát nechce, takže léčbu buď nedokončí, nebo se po ní k pití opět vrátí. A stejné je to třeba i s hubnutím – když začnete hubnout kvůli neustálým posměškům a kritickým poznámkám vašeho okolí, tak to dřív nebo později vzdáte, protože vás to nebude bavit a nepůjde vám to tak, jako kdybyste se k tomu rozhodli sami a dobrovolně.

Přemýšlejte nad kritikou

Kritika či rady od ostatních jsou dobré jen někdy. Pokud vás tedy někdo k něčemu neustále přemlouvá, v klidu se zamyslete nad tím, jestli je to pravda. Jestli je s vámi skutečně něco natolik špatně, že je nejvyšší čas na změnu. Možná zjistíte, že ne. A možná, že ano. Konstruktivní kritika je skvělá, ale někdy není prostě oprávněná. A když se vy sami kriticky zamyslíte nad tím, co vám ostatní radí, dospějete k tomu, jestli mají pravdu či ne. Pokud zjistíte, že byste se měli změnit, dál nad tím uvažujte a hledejte správné cesty a hledejte svou vlastní motivaci ke změně. Jen tak jí docílíte a doopravdy si v nějakém ohledu pomůžete. Ale musí to vždy vycházet z vás.