Opět na home office? Díky pár tipům to zvládnete snáze

Bohužel, další vlna nemocí je v plném proudu, a tak řada lidí, kteří běžně sedí v kanceláři, opět sedí doma za kuchyňským stolem s notebookem před sebou. Když k tomu připočtete možnost izolace celé rodiny kvůli kontaktu s někým pozitivním na koronavirus, tak se home office stává spíš prokletím než darem. Obzvláště pokud žijete v malém bytě a nemáte, kam před ostatními „utéct“. Proto se psychologové v poslední době setkávají s čím dál víc lidmi, kteří právě kvůli nucené práci z domova trpí psychickými problémy a dokonce i syndromem vyhoření.

Jak nevyhořet

Ať už jste na home office z vlastní vůle či z donucení, je nutné nastavit si pevný režim. Jen tak se z toho nezblázníte. Protože doba, kdy jste normálně mimo domov a máte klid a čas jen a jen na práci, se náhle stává dobou, kdy musíte zvládat všechno najednou a dohromady. A zvlášť děti k tomu často nemají pochopení.

Zaprvé se nesnažte pracovat nonstop. To, že pracujete z domova, neznamená, že musíte nad pracovními úkoly sedět od rána do noci. Pracujete běžně osm hodin denně? Tak ani doma nedělejte výjimku. Zaměstnavatel musí pochopit, že máte i osobní život. Takže si určete, kdy budete pracovat, kdy se věnovat rodině, kdy sami sobě. A tento rozvrh si nenechte nikým a ničím narušit.

Drobné radosti

I když už se vám práce z domova možná zajídá a strašně si přejete být mezi jinými lidmi než svou rodinou, hledejte na tom stále nějaká pozitiva. Dopřávejte si drobné radosti. Když se vám nechce vařit, objednejte si dovoz oběda. Máte najednou volné dvě hodiny, které běžně trávíte cestou do práce a z ní? Tak si je využijte po svém, ke svým koníčkům nebo třeba jděte nakupovat, na procházku, hrajte si s dětmi, pusťte si film.

Pracuje se vám lépe večer než dopoledne? Tak si práci přizpůsobte svým preferencím. A v neposlední řadě si vytvořte svůj příjemný pracovní koutek, vyzdobte si ho, dejte si tam třeba aromalampu, svíčku, květiny – cokoliv, co vám vykouzlí úsměv na rtech a usadí klid v duši. S trochou pochopení a podpory ze strany vaší rodiny to pak celkem v pohodě zvládnete.