Žaludek si hýčkejte. Na co si dát pozor?

Existují orgány, o jejichž stav se staráme a které si u lékařů nechává pravidelně kontrolovat. A pak jsou tu jiné, které nás skoro vůbec nezajímají – tedy dokud nás nezačnou trápit. Do druhé skupiny patří žaludek, který se občas umí velmi nepříjemně ozvat.

Žaludek, potažmo celá trávicí soustava, je pod neustálou zátěží. Kdo navíc holduje nezdravým, těžkým, velmi sladkým nebo naopak hodně mastným jídlům, ten svůj metabolismus neskutečně zatěžuje a trávení leckdy trvá nepředstavitelně dlouho. Kvůli tomu sami sebe nejen obíráme o energii, kterou by tělo mohlo využít i jinak než na zpracovávání nevhodné potravy, ale navíc si koledujeme o brzké žaludeční problémy.

Žáhou to jen začíná

Když je náš žaludek v důsledku nevhodné stravy překyselený, může se stát, že šťávy z něj začnou stoupat do jícnu (někdy dokonce i s nedotráveným jídlem) a tato trubice nás v důsledku toho začne nesnesitelně pálit. Není to nic příjemného, a i když na pálení žáhy zabírají léky, tak to neřeší ten hlavní problém, tedy příčinu potíží. Pokud si chcete rychle pomoci nebo problémům předcházet, doporučuje se zařadit do jídelníčku více potravin bohatých na škrob – ideální jsou brambory, rýže, luštěniny, chléb nebo výrobky z obilovin.

Nevolnost

Od žaludku nám může být často nevolno. Někdy máme po jídle jen pocit těžkosti a padá na nás únava, ale jindy se nám může žaludek začít svírat a otáčet a je nám na zvracení. A klidně i zdánlivě bez příčiny. Co s tím?

Na nevolnost a zvracení samozřejmě existují léky a ve vážnějších případech je vhodné vyhledat přímo lékaře. Ale v začátcích si můžete zkusit pomoci sami. Pomáhá třeba čerstvý zázvor, který můžete žvýkat. Z jídel je vhodné dát si vývar, případně lehce stravitelnou stravu určenou pro malé děti, která žaludek více nepodráždí.

Nebezpečné vředy

Nebezpečným onemocněním žaludku je vznik takzvaných vředů. Často se sice říká, že vznikají z nadměrného stresu nebo z nevhodného stravování, ale mnohem obvyklejší příčinou je nadměrné užívání léků proti bolesti. Případně za jejich vznik může zákeřná bakterie Helicobacter pylori. Pokud se u vás objevily, je potřeba okamžitě změnit jídelníček a zajistit, aby žaludek nebyl ničím drážděn, jinak hrozí až prasknutí vředu.