Večerní "luxování lednice" může škodit našemu zdraví

Snažit se zhubnout, dodržovat nějaký jídelníček, jíst pravidelně a méně, vynechat nezdravé potraviny a zaměřit se na ty zdravé – to bývá velmi náročné. A kdo už se do toho někdy pustil, ten zjistil, že i když přes den se to možná dá zvládat, tak večer často přichází krize a začne nás honit mlsná. Jakmile jí podlehneme, je konec.

Při neustálém kolotoči, kdy se pohybujeme mezi pracovními povinnostmi, starostí o děti a péčí o domácnost, je poměrně snadné uhlídat si velikost porcí i druh jídla a nemáme čas se něčím zbytečně přejídat. Stačí, abychom si vždy den dopředu naplánovali, co budeme další den jíst, připravili si svačinky a není problém dodržet počet porcí ani množství jídla. Jenže to už neplatí o večeru, kdy si konečně můžeme oddechnout, všechny povinnosti jsou vyřešené a máme čas jen sami pro sebe. A začneme přemýšlet i nad něčím jiným – třeba nad jídlem a nad tím, co si už tak dlouho upíráme a na co máme neskutečnou chuť.

Zrádné myšlenky

Není nic špatného na tom, pokud myslíte na jídlo. Ale pokud pořád urputně myslíte jen na to, co si musíte odpírat a co je při tom nezdravé, ale přesto vás to neskutečně láká, nakonec se z vás stanou deprimovaní jedinci, kteří hubnutí začnou nenávidět a nebudou toužit po ničem jiném než se nezřízeně přejíst tím nejnezdravějším, co zrovna budou mít po ruce. A jelikož je často od myšlenky velmi blízko k činu a večer nemáme tak pevnou vůli jako přes den, tak mnoho lidí sklouzne právě k večernímu vyjídání lednice, cpaní se chipsy nebo pojídání čokolády. A i když přes den vzorně dodržují dietní jídelníček, tak večer si svou snahu pravidelně zkazí. Což je škoda nejen proto, že kvůli svým nájezdům na lednici nedokážou zhubnout.

Škodíte svému zdraví

To, že kvůli večernímu přejídání nezhubnete, je sice smutné, ale není to až tak závažné. Horší je fakt, že tímto chováním ubližujete svému tělu. Zejména pro metabolismus je to velký šok, protože přes den se držíte zkrátka a trávení už si zvyklo fungovat v jiném režimu – ale večer ho tak strašně přetížíte, že musí s přísunem hromady tučných, sladkých či mastných potravin bojovat velkou část noci, vám samotným je pak těžko z přejedení a špatně se vám spí.  Rozhodíte si tím i hladinu cukru v krvi a koledujete si o budoucí vážné problémy s trávením, plus vám bude rychle přibývat v těle tuk. A když se z přejídání stane zvyk, chce to už řešit ho s odborníkem, který vám může pomoci zase jíst normálně.