Nespoléhejte jen na lékaře, dbejte na prevenci

Není dobré stát se hypochondrem a při každé rýmičce si hned myslet, že umíráme. Ale vhodný není ani opačný extrém, kdy jsme příliš laxní a své zdraví bereme na lehkou váhu. Zdraví je křehčí než si myslíme – a dokud ho máme, většinou si ho dostatečně nevážíme. V případě krize pak už může na nápravu být pozdě. Proto pokud patříte mezi ty šťastné, které ještě netrápí žádné vážné choroby, tak se zamyslete nad tím, co je pro vás nejdůležitější v životě a pro život a začněte na tom rychle pracovat. Jen díky tomu si uchováte pevné zdraví, ubráníte se mnoha nemocem a budete mít šanci dožít se vyššího věku než ti, kteří pro sebe nic nedělají a jen doufají, že právě oni jsou těmi vyvolenými, kteří se dožijí stovky ve zdraví, aniž by pro to hnuli prstem.

Ignorace odborníků

Co tedy můžete dělat pro to, abyste byli až do vysokého věku co nejzdravější? Marně nad tím přemýšlíte? Ono to není zase tak složité a ty osvědčené rady slýcháme a čteme denně. Vědci, lékaři, nutriční poradci, trenéři a další odborníci nám je opakují dnem i nocí. Ale posloucháme je? Řídíme se jimi? Většinou ne. I když víme, že mají pravdu, tak děláme přesný opak – jíme nezdravě, málo se hýbeme, máme ve stravě nedostatek vitaminů, nedostatečně spíme, vystavujeme se nadměrnému stresu. Zkrátka děláme všechno pro to, abychom si co nejvíc zkrátili život – i když jsme přesvědčeni o opaku. A není to škoda?

Správná životospráva

Pokud právě přemýšlíte o tom, že i vy jste dosud dělali skoro všechno špatně, tak nevěšte hlavu. Nic ještě není ztraceno. S prevencí můžete začít hned a odteď žít úplně jinak. Důležité je dodržovat základy zdravé životosprávy. Což znamená jíst zdravěji, nezapomínat na ovoce a zeleninu, omezit tučné, přesolené a masné potraviny, vařit ze zdravějších surovin, mít pravidelný pohyb, pobývat na čerstvém vzduchu, otužovat se, relaxovat, zahánět stres. A myslet pozitivně – protože pokud se na svět díváte s úsměvem a užíváte si každý okamžik, máte mnohem větší šanci žít déle než věčně zamračení a pesimističtí lidé.