"Splašené" hormony je lepší umět uklidnit

Nálada jako na houpačce, nechutenství nebo naopak snaha přecpávat se, neschopnost usnout, nevraživost, deprese. To jsou stavy, které nemá rád nikdo z nás – a  ještě méně je miluje naše okolí, které je nuceno snášet nás, i když nám hormony zrovna dělají veletoče. Často kvůli tomu na své chování můžete slyšet stížnosti, lidé se vůči vám mohou ohrazovat a vyčítat vám, že se chováte jako blázni. A vy s nimi naprosto souhlasíte, ale nedokážete to změnit – a navíc možná ani netušíte, proč se najednou chováte tak divně a je vám tak mizerně. Často je na vině nějaká hormonální porucha. Takže pokud vás něco takového trápí dlouhodobě, je vhodné zajít k lékaři a probrat s ním vaše symptomy.

Zrádná štítná žláza

Velmi zrádné jsou v tomto ohledu různé žlázy ukryté v lidském těle, které mají právě za úkol hormony produkovat. Když je s nimi ale něco v nepořádku, tak hormony produkují buď v menším množství, nebo naopak ve větším, než správně mají. Což se projevuje různě. Například u štítné žlázy, s níž se léčí poměrně dost lidí, se snížená produkce hormonů projevuje únavou, padáním vlasů, stavy bez nálady, zvyšováním tělesné váhy, zácpou, studenýma rukama. Pokud štítná žláza naopak pracuje více než má, lidé jsou až hyperaktivní, často je polévá horko, jsou náladoví, bezdůvodně hubnou a špatně se jim spí. Oba stavy jsou nezdravé a je nutné je srovnat, nejčastěji pomocí léků.

Ženské hormony

Ženy se s vlivem hormonů potýkají od puberty až do období menopauzy, a tak se s nimi časem naučí pracovat a fungovat, i když se jim zrovna „plaší“. Ale může se stát, že ženský hormon estrogen začnou ztrácet už během produktivního věku, což působí mnoho komplikací a je nutné řešit to hormonální terapií. A některé ženy naopak řeší to, že estrogenu mají najednou příliš, což je rizikovým faktorem například pro vznik rakoviny prsu.

Podpoření hormonů

Tvorbu některých hormonů nejsme schopni ovlivnit, ale jiné naopak podpořit můžeme. Příkladem může být hormon endorfin, což je takzvaný hormon štěstí. Do těla se začne vyplavovat v různých situacích a zlepší nám náladu a zahání stres. Někdo si k jeho produkci dopomáhá sportem, jinému pomůže objetí od milovaných lidí, další si dají kvalitní čokoládu, jiní jdou na procházku. To vše pomáhá, endorfin vám vykouzlí úsměv na tváři a zažene únavu.