Hubnout i přes Vánoce není zas tak nereálný cíl

Vánoce má většina z nás neodmyslitelně spojené nejen s dárky a návštěvami, ale hlavně s nezřízeným mlsáním a přejídáním. Představa, že byste mohli během Vánoc zhubnout, působí naprosto směšně a nerealisticky. Ale nesmějte se tomu – Vánoce pro vás mohou být ideálním časem, kdy tělo k hubnutí připravit a odstartovat ho. 

V čem tkví to podivné kouzlo, že byste během vánočních svátků mohli zhubnout? Samozřejmě, pokud strávíte Vánoce na pohovce, budete se cpát cukrovím plným cukru a tučných krémů, jíst kopy bramborového salátu s majonézou a k tomu přikusovat smažené vepřové řízky, tak nejen nezhubnete, ale přiberete dalších pár kil navrch. Oproti tomu, když se dokážete i jen minimálně omezit, zkrotíte chutě a vánoční dobroty děláte ve zdravých variacích nebo je jen sem tam uzobnete, můžete tělo připravit na hubnutí a úspěšně s ním ihned začít.

Odpočívejte

Lenošením ještě nikdy nikdo nezhubl, to je jasné. Ale spánkem ano. Že je to nesmysl? Nikoliv. Spánek je pro náš organismus důležitější, než jsme si ochotni přiznat. Spousta z nás ale spaní zanedbává, uléháme pozdě a vstáváme brzo. A o Vánocích ponocujeme ještě víc.

Zkuste to tentokrát udělat naopak a naučte tělo spát – lehněte si včas a dopřejte si dlouhý a ničím nerušený spánek. Už po pár dnech na sobě pocítíte ten osvěžující rozdíl. Nejen, že nebudete unavení, ale metabolismus bude funkčnější a tělo bude lépe spalovat tuky. Takže budete snáze hubnout, aniž byste se museli namáhavě snažit.

Žvýkejte

Pořád na vás kouká to cukroví, cítíte vůni vánočky a svádí vás vepřové řízky smažené na sádle? Vezměte si žvýkačku, tělo tím na chvíli obelstíte. Bude mít pocit, že něco dostává, vás přestanou ničit chutě na nezdravá jídla a váš metabolismus bude pracovat rychleji než jindy – takže budete lépe hubnout. Žvýkáním ale nenahrazujte jídla, to už by nefungovalo.

Netrapte se dietou

Držet přes Vánoce dietu dokáže jen ten nejodolnější jedinec. A i tak vnitřně trpí a má strašnou chuť nacpat se těmi skvělými dobrotami. Pokud se i vy snažíte hubnout či si udržujete váhu a Vánoce se pro vás stávají očistcem, přestaňte mít strach. Pokud se jinak stravujete střídmě a zdravě, nemusíte se bát si dopřávat jeden nebo dva dny všech těch vánočních pochutitn. Pak se zase vraťte ke své běžné zdravé stravě. Tělo tuto výjimku hravě zvládne