Největší zabiják vašich snah? Víkend

Dokud máme pravidelný režim, snažíme se dodržovat svá předsevzetí. Ideálně to jde například v pracovní dny, kdy máme vše přesně rozvržené, známe svůj čas na snídani i oběd, víme, kdy máme pauzu či kdy nás může svádět chuť na něco hříšného. Ale pak přijde víkend.

Nezáleží na tom, jestli se snažíme zhubnout, udržet si svou postavu nebo se pokoušíme dodržet jiné předsevzetí. Dokud máme plnou hlavu starostí a před sebou řadu neodkladných povinností, nemůžeme řešit žádné další zbytečnosti. Nemáme čas starat se o nezdravé jídlo a mlsání a nemůžeme se ani jen tak lenivě povalovat. Zkrátka v pracovní dny nám jde hubnutí a další snahy celkem úspěšně (pokud tedy dokážeme odolat večerním svodům lednice či nezdravému uždibování nezdravých věcí u televize). Jenže jakmile nastane víkend, přestaneme se obvykle hlídat, máme najednou spoustu volnosti i času, a tak leckdy uhneme ze své vytyčené cesty.

Sobota je nejhorší

I když sami možná uznáte, že víkend je zabijákem všech našich hubnoucích snah, protože zkrátka nedokážeme odolat pokušení, tomuto tématu se seriózně věnovali i vědci. A jejich závěry jsou jasné. Pokud podlehneme víkendovému kouzlu oslav, pohodičky, nicnedělání, mlsání a podobně, tak za rok kvůli tomu přibereme okolo pěti kil. Podle všeho je nejkrizovějším dnem právě sobota. A pokud jsou svátky nebo prázdniny, podléhají často i ti, kteří se jinak drží a mají pevnou vůli.

Hubnout se nedaří

I když se jinak krotíte a vyznáváte zdravý životní styl, je vědecky prokázáno, že následky víkendového veselí a přejídání se trvale odrazí na vaší postavě. A zatímco jindy se vám nadbytečná kila většinou podaří shodit, s kily nabranými o víkendech se dá zatočit mnohem složitěji. Což je nejspíš tím, že víkend je každý týden a svodům je velice snadné podléhat opakovaně. Zdravá strava po pět dní v týdnu pak dvoudenní hřešení jen těžko napravuje. A řešení? Je jen jediné – hlídat se, nepodlehnout a i o volných dnech a na oslavách se snažit držet svého cíle.